Izvor: B92

Kad se uvuče pod kožu – nema spasa. Karnevalska zbivanja na svim paralelama i meridijanima mamac su i za putovanja i kušanje nekog novog karnevalskog okusa, a iako je Riječki karneval definitivno najbolji i najljepši, a bome karnevalska događanja i najdulje traju, svijet nudi pravu šarolikost guštanja pod maskama.

Izvor: Novi list
Autor: Alenka Juričić

Peto godišnje doba, karneval, mesopust, pust. Kad se uvuče pod kožu – nema spasa. A uvukao se mnogima diljem svijeta. Karnevalska zbivanja na svim paralelama i meridijanima mamac su i za putovanja i kušanje nekog novog karnevalskog okusa, a iako je Riječki karneval definitivno najbolji i najljepši, a bome karnevalska događanja i najdulje traju, svijet nudi pravu šarolikost guštanja pod maskama.

Ili obnažene kože... Donosimo priče o nekim od najpoznatijih karnevalskih zbivanja...

Rio de Janeiro, za mnoge, nosi titulu glavnog grada svijeta u vrijeme karnevala. Grad živi u znaku maškara i sambe, no, treba znati da neki dijelovi karnevala, odnosno neka događanja jesu besplatna, i to se odnosni na parade po ulicamna, dok se ulaz na popularni Sambadrom plaća pa se poželjno unaprijed informirati kako ga rezervirati.

Sambadrom je, inače, građen početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, i ima oko kilometar staze za parade samba plesača, s time da može primiti oko 90 tisuća gledatelja.

Ovo je pozornica showa na kojem se u raskoši maski, perja, šljokica, i tijela brazilskih ljepotica natječe 14 škola sambe. Uz senzualnost, i pretjerana raskoš prepoznatljivost je ovog događaja unatoč tome što su sudionici obično iz najsiromašnijih četvrti.

Karneval u Riju godišnje posjeti oko pola milijuna turista.

Mleci – prvi karnevalisti

Mleci su poznati kao jedni od prvih karnevalista u svijetu, iako, reći će mnogi, venecijanski karneval nema onu toplu dušu poput Riječkog. U vrijeme karnevala već nekoliko stoljeća Venecijani se oblače u elegantne maske, poznate likove iz Commedia dell'Arte (Arlecchino, Brighella, Colombina, Pulcinella...), ali i likove lovca, pekara, mesara, seljanke, ribara i drugih.

Glavni događaj bio je fešta sv. Marka kojom se karnevalsko vrijeme privodilo kraju, veselica koja je okupljala patricije i pučane, puna zabave, pjesme i plesa. Proslava se održavala po cijelom gradu, gdje su na tisuće masqueradersa s bakljama u ruci rasvijetlili cijelo mjesto.

Na kraju bi se na središnjem dijelu Trga, između dva stupa, zapalilo portret lakrdijaša, a dok bi narod vikao i pjevao, zvona crkve San Francesco della Vigna označavala su kraj poklada i početak korizme.

Plesovi na Piazzetti San Marko

Podaci o povijesti ovog karnevala govore i da je tijekom petog godišnjeg doba oduvijek bilo najraznolikijih zabava, iako su se najveće (nepodopštine) ostavljale za veliku završnicu. Obavezna šetnja, odnosno liston, pri kojoj bi se pokazale najbolje maske u gradu postala je jedna od prepoznatljivosti karnevala, čuvana za njegove posljednje dane.

Konkretno, otvaranje ovogodišnjeg Venecijanskog karnevala, ove godine posvećenog ženama te ujedinjenju Italije, najavljeno je za 19. veljače velikom zdravicom za venecijane i turiste.

Naime, službeni početak petog godišnjeg doba u gradu na vodi bit će proslavljeno postavljanjem fontane iz koje će se točiti vino i od tada započinju plesovi na Piazzetti San Marco. Narednih vikenda u veljači održavaju se brojna zbivanja među kojima je zanimljiv i onaj pod finim nazivom Topla čokolada.

Pod maskama, naime, u ovdašnjim kavanama Venecijani guštaju u kolačima i slatkom što je tradicija koja podrijetlo vuče iz 18. stoljeća. Topla čokolada, odnosno Hot chocolate se održava 26. i 27. veljače, kao i 1. i 6. ožujka. Početak ožujka iz dana u dan pak vrvi zbivanjima i predstavlja glavni karnevalski tjedan. Karnevalski krešendo traje od 1. do 8. ožujka.

Lirsko popodne za zaljubljene

Posljednjeg vikenda karnevala održava se cjelodnevni izbor najboljih maski, čitav niz balova, ali i lirsko popodne za zaljubljene...

Posljednji dani, odnosno sati života Venecije pod maskama isteći će u znaku Tihe regate 8. i 9. ožujka.

Dugačka parada gondolijera i barki kretat će se po Canale Grande, od Rialta do Bazilike San Marco i to po rizmu koji »udara« truba na prvom brodiću u kooni. Canal Grande će biti osvijetljen s tisućama svijeća kako bi se dočarala atmosfera 19. stoljeća, dok će se prilikom dolaska povorke gondola do Bazilike San Marco u zrak pustiti tisuće balona kao simbol završetka karnevala i ulaska u razdoblje korizme.

Iako se, primjerice, i u Köelnu mogu pohvaliti karnevalom, među najpoznatije karnevale definitivno se ubraja i onaj u Nici. Carnaval de Nice ove godine traje od 18. veljače do 8. ožujka, a tema mu je Kralj Mediterana.
Uz parade klasičnih maski, poznat je i po paradi cvijeća kada sudionici predstave prava mala cvjetna remek-djela, kao i paradi svjetla.

Koliko se ustvari plaća ulaz na venecijanske balove može se vidjeti iz primjera balske maskerate Serenissima Venezia.

Guštanje u plesu pod poznatom venecijanskom maskom, pijuckanje »misterioznog« aperitiva košta od 390 do 460 eura za mjesto za stolom u glavnoj sali.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.