Izvor: B92

Jedan od najboljih suvenira koje možete doneti sa puta je nova kulinarska veština koju ćete naučiti od lokalaca. Lonely Planet predlaže 10 destinacija sa najoriginalnijim lokalnim receptima.

  1. Luang Prabang, Laos


Laos koji ima jedinstvenu kuhinju, često je nepravedno u senci svojih suseda Vijetnama i Tajlanda. Da biste iskusili najbolje specijalitete, posetite grad Luang Prabang.

Autentične zakuske ovog grada su j¹ew b¹wng – začin od čilija i sušene kože bizona, kao i khai phųn – rečne alge pohovane u susamu.

Khai phųn i hladno pivo Lao je jedna od najboljih snack kombinacija na svetu.

Restoran Tamarind (adresa: Ban Wat Nong, Luang Prabang 601, Laos) nudi celodnevne kurseve kuvanja u koje je uključena i poseta lokalnoj pijaci.

2. Istanbul, Turska

Na drugom mestu liste koju je objavio najveći svetski bedeker, našao se turbulentni Istanbul. Istražite lokalne pijace na kojima se prepliću ukusi Balkana sa zapada, i šmek Srednjeg istoka.

Među uličnim specijalitetima, totalni hit su midye tava (punjene dagnje), i sveži riblji sendviči sa dokova distrikta Eminönü.

Najpoznatija tradicionalna jela su yayla çorbasi (čorba od jogurta i mente) i imam bayıldı (punjeni plavi patlidžan).

Cooking Alaturka nudi četvoročasovne kurseve kuvanja, a smešten je u prefinjenom restoranu dekorisanom u tradicionalnom stilu.

3. Oaxaca, Meksiko

Obiđite pijacu Abastos i potražite najhitozniji lokalni doručak - huevos oaxaqueños – tvrdo kuvana jaja u paradajz čorbi sa čilijem – i nakon jednog žestokog lokalnog viskija mezcal, zasladite se pečenim skakavcima chapulines. Opcija je i ukusna lokalna čokolada ukoliko vam se skakavci ne dopadnu, savetuje Lonely Planet.

Časove kuvanja potražite u restoranu El Teatro Culinario .

4. Banks Peninsula, Novi Zeland

Lonely travel predlaže da posetite luku Lyttelton subotom ujutro i vidite najbolje što novozelandske pijace imaju da ponude, a da u nedelju pohađate kurseve škole She Chocolate School.

Oko luke Akaroa, naći ćete izvanredne prodavnice sira i vina.

Akaroa Cooking School se fokusira na lokalnu organsku hrani uključujući svežu ribu sa Novog Zelanda.

5. Hoi An, Vijetnam

Hoi An je atraktivan za one koji bi da upoznaju kolonijalnu istoriju grada, uključujući portugalske, francuske i japanske uticaje, kao i za one koji bi da nabave garderobu veštih krojača.

Usporeni ritam života lokalaca podstaći će vas da se predate hedonizmu i da naučite neke od lokalnih specijaliteta uključujući cao lau, jelo od nudli nalik japanskim soba nudlama.

Po vrhu se obično posipaju izdrobljeni bánh da pirinčani krekeri nalik azijskim krutonima.

Lonely Planet preporučuje i posetu lokalnoj noćnoj pijaci koja važi za jednu od najboljih u Vijetnamu, a za kurs kuvanja predlaže Red Bridge Restaurant and Cooking School uključujući obilazak lokalnih farmi i pijaca.

6. Chiang Mai, Tajland

Pre nego što izaberete kulinarski kurs, istražite lokalne noćne pijace koje su otvorene svake večeri sem subotom kada se niz Ratchadamnoen Rd sjure horde ljudi u potrazi za lokalnom hranom.

Chiang Mai Thai Cookery School postoji od 1993. godine. Kursevi traju od 1-5 dana i podrazumevaju posetu živopisnim pijacama.

7. Toskana, Italija

U Toskanu se najčešće ide zbog sunca, dobre hrane i vina.

Toskanska sela i gradovi plasiraju hranu kojom dominira maslinovo ulje, sir pecorino, sveža žalfija, ruzmarin i timijan (majčina dušica).

Dosta toga se zasniva na povrću uključujući artičoke, špargle i pečurke, kuhinja je jednostavna i robusna.

Tutti a Tagbvola nudi časove kuvanja u trajanju od 1-4 dana sa smeštajem u toskanskim kamenim vilama ušuškanim u lokalne vinograde.

8. Fez, Maroko

Kada se pomene marokanska kuhinja obično se pomisli na kus-kus, tajines i začinjene kobasice merguez.

Za autentičnu lokalnu hranu obiđite tezge i pijace nedaleko od glavnog ulaza u medinu (Bab Bou Jeloud).

Okrepljujući čajevi od mente su nešto bez čega ne smete napustiti grad.

Lahcen’s Moroccan Cooking kombinuje jutarnju posetu lokalnoj souq pijaci sa časovima kuvanja u restauiranoj tradicionalnoj marokanskoj kući na selu – riad.

9. San Sebastian, Španija

Španski tapas se poslednjih godina proširio po celom svetu, ali za originalne zakuske morate u prapostojbinu tapasa.

U San Sebastijanu ovi sitni zalogaji nose naziv pintxos i tradicionalno se prave od hobotnice, pečuraka, morcilla (krvavice) i inćuna (sardela).

Obilaskom barova uvidećete postepenu evoluciju i inovativnost tapasa.

El Txoko del Gourmet organizuje kurseve u trajanju od 2-5 dana. Postanite pravi ekspert u spravljanju tapasa i cazuelitas-a (jela koja se pripremaju u posudama od pečene gline).

10. Goa, Indija

Kuhinja Goe, koja je poprimila portugalski šmek tokom kolonijalnog doba, u prvi plan ističe kobasice chouriço sa masala pastom, kremasti bebinca sutlijaš i začinjeni vindalho curry (koji je u svetu poznat u daleko lošijem obliku kao vindaloo).

Lonely Planet predlaže da sve ovo isprobate na balkonu hotela Venite sa kojeg puca pogled na stare ulice Panjim-a, i da sledećeg dana poradite na sopstvenoj verziji ovih ukusnih zalogaja.

Branca’s Cooking Classes smešten u tradicionalnoj portugalskoj kući nudi kurseve iz kuhinje Goe i drugih delova Indije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.