Izvor: B92

Da li ste spremni da zagrizete parče kuvane zmije, da se sladite pitom od morskog psa ili da gricnete dlakavu tarantulu?

Izvor: B92

Balut: jaje + pile/pače

Balut je kuvano pačije ili kokošje jaje u kojem je već potpuno razvijen embrion. Filipinci, Kambodžani i Vijetnamci sa slašću konzumiraju ovu proteinsku bombu tvrdeći da je dobar afrodizijak.

Situacija je slična kao kad otvorite Kinder jaje: sigurno ćete biti iznenađeni kad razbijete ljusku baluta i ugledate svoju nagradu - embrion pileta.

Na Filipinima ih jedu nakon 17 dana dok još nisu oformljeni kljun i perje, dok su Vijetnamci otišli korak dalje - čekaju da embrion poprimi sva obeležja pileta/pačeta.

Balut posole ili dodaju čili i jedu uz pivo.

Photo: Paul Mannix / Flickr

Pržena tarantula

Ukoliko patite od arahnofobije verovatno vas apsolutno ne zanima kakvog su ukusa paukovi, ali ne oni mali kućni, već ogromne tarantule koje prodaju na ulicama grada Skuon (Kambodža).

Lokalci ih prže cele sa sve nogama i kandžama.

Crni dlakavi paukovi pronađeni u džungli oko grada Skuon postali su delikates o kojem se na daleko priča. Trgovci i turisti koji zakorače na teritoriju Kambodže hrle u Skuon kako bi ih ili konzumirali ili fotografisali one koji konzumiraju.

Tarantule koštaju samo nekoliko centi, navodno su ukusne, a prže se sa malo belog luka i soli.

Tradicija prženja tarantula potiče iz vremena gladnih godina kad su vladali Crveni Kmeri (1975- 1979).

Pita od foke

Na kanadskom ostrvu Newfoundland pravi hit je od pita od peraja mladih foka, koja se tradicionalno jede u aprilu i maju. Da biste napravili ovo jelo potrebna su vam sveža peraja foke, odnosno lovac koji će uhvatiti foku i peraja iseći za vas. Ovo je u Newfoundland-u mnogo jednostavnije nego što zvuči.

Potrebno je:

4 peraja foke
½ zdele svinjskog sala iseckanog na kocke
1 kašika brašna
2 seckana crna luka
1 kašika sode
1 kašika soli
1 kašika vorčester sosa
lepinja
hladna voda

Priprema:

Potopite peraja u vodu sa malo sode i pustite da odstoje oko pola sata. Nakon toga odstranite višak masti. Uvaljajte peraja u brašno i pržite ih u svinjskoj masti dok ne porumene. Dodajte seckani crni luk.

Zatim napravite sos od brašna, 1 šolje vode i vorčester sosa i njime prelijte peraja. Poklopite i pecite dva do tri sata u na 175 C.

Izvadite smesu iz rerne i poklopite je lepinjom, vratite u rernu i zapecite još pola sata na 205 C dok lepinja ne porumeni.

Photo: Chris 73 / Wikimedia Commons

Hákarl - trula ajkula

Poznato je da je ajkula popularan sastojak azijske kuhinje, ali Islanđani su ipak otišli mnogo dalje.

Priprema ajkule na Islandu predstavlja pravi mali ritual. Grendlandsku ajkulu, nakon što ubiju i što joj odstrane glavu, stavljaju u plitko iskopanu rupu, prekrivaju peskom, šljunkom i kamenjem kako bi ajkulino meso bilo priklješteno. Cilj je da se tečnost iz ajkule istisne iz tela. Ajkula fermentira 6-12 nedelja.

Nakon ovog perioda meso se seče ne trake i kači u sušaru na nekoliko meseci. Vremenom se formira kora braon boje koju treba odstraniti prilikom konzumiranja.

Meso ima intezivan miris amonijaka; začepite nos i zagrizite! Hákarl se jede uz tradicionalno piće brennivín.

Insekti: mesnati, hrskavi, adiktivni

U Aziji su insekti pri vrhu liste najukusnijih zalogaja. Postoje varijacije: škorpije, pčele, bubašvabe, cvrčci, paukovi. U nekim delovima sveta od insekata se prave ukusne kaše.

U pojedinim delovima Autralije i na Novom Zelandu lokalci se slade mravima, dok su u Južnoj Americi skakvci na ceni.

Priprema:

Pošaljite decu napolje da uhvate što više skakavaca, a one dete koje vam bude najviše ogdovaralu opisu 'mali đavolak', zamolite da insektu odstrani krila i noge. Zagrejte ulje u plitkom tiganju, propržite beli luk, čili i crni luk. Kad luk porumeni odstranite ga iz tiganja ostavljajući samo ulje. Ubacite skakavce i pržite ih temeljno jer se može desiti da imaju parazite. Uklonite skakavce, iscedite od ulja, stavite na papir i posolite.

Miševi - ražnjići na štapu

Na području Maliva miševi se kupuju na pijaci ili na tezgama duž puta i ima ih u različitim veličinama. Na vama je da izaberete da li ćete ih kuvati, kiseliti kao turšiju ili od njih praviti režnjeve suvog mesa.

Hajka na miševe počinje kad i žetva kukuruza, lokalci postavljaju zamke po poljima i hvataju utovljene glodare. Najefikasniji metod je postavljanje velikih bačvi sa vodom koje premažu ljuskom prženog kukuruza.

Uhvaćene miševe lokalci kuvaju, sole i suše, a zatim nižu na štapove i prodaju kao delikates.

Photo: Jace / Flickr

Kuvane otrovnice

U saveznim državama SAD-a, Teksasu i Tenesiu, lokalci su ludi za zmijama. Svake godine se održavaju specijalni zmijski vašari na kojima dolazi do izražaja veština kuvanja, prženja i pečenja zmija.

Ili ste možda pre za fensi pirinčano vino sa aromom zmije? Onda pravac Vijetnam. Zmija se ostavlja u vinu nekoliko meseci dok ne ispusti otvor. Etanol čini otvor neaktivnim, a veruje se i da je zmijsko vino dobro za zdravlje.

Vino je ružičaste boje, izgleda kao rose i delovaće vam privlačno sve dok ne saznate da ružičasta boja potiče od zmijske krvi.

Pas na tanjiru

Da li ste u stanju da probate meso svog vernog kućnog ljubimca? Stanovnicima Južne Koreje je pseće meso svakodnevno na jelovniku, kuva se s raznim povrćem i dobre ide uz đumbir, luk i razno aromatično bilje.

Lokalci veruju da je meso mekše i ukusnije ako pas umire u mukama, a isto tako veruju da meso povećava muški libido. Svaki stanovnik Južne Koreje godišnje pojede oko kilogram psećeg mesa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.