Halkidiki s pet "zvezdica"

Sever Grčke, omiljena destinacija srpskih turista. Na plažama Egeja odmaraju se i mnoge naše poznate ličnosti

Aleksandar Palić / Večernje novosti Izvor:
Foto: ale3andro / Flickr.com
Foto: ale3andro / Flickr.com

Kada kažu letovanje, Srbi pre svega misle na sever Grčke. Toplo Egejsko more, ljubazni domaćini i odlični smeštajni kapaciteti, razlozi su zbog kojih stotine hiljada naših turista svake godine uplaćuje aranžmane baš na poluostrvu Halkidiki, pišu Novosti.

I pored toga što ovaj deo Grčke važi za destinaciju masovnog turizma, "Posejdonov trozubac", kako popularno zovu Halkidiki, krije i nekoliko superluksuznih hotela sa egzotičnim plažama zbog kojih će svaki gost pomisliti da je u nekom karipskom tropskom raju a ne samo nekoliko stotina kilometara udaljen od Srbije. Upravo zato se u ovim hotelima svake godine odmaraju i mnoge naše poznate ličnosti iz sveta estrade, sporta i politike.

Brega i Čola

Osim žurki na plaži (svake srede), u Saniju se kraj stare vizantijske tvrđave održava i muzički festival. Za dobar provod jednom prilikom se postarao i Goran Bregović, dok je u udobnosti i raskoši hotela uživao i Zdravko Čolić. Doduše, samo kao gost.

Bilo da ste uskočili u sopstveni automobil ili autobus, nećete se propisno ni ukočiti od sedenja a već će se u daljini nazreti tirkizno more ispred "Okeanija biča", jednog od najboljih porodičnih hotela u Grčkoj. Nalazi se na samom početku Kasandre (prvog "prsta"), kraj živopisnog gradića Nea Moudanija. S terasa ovog grandioznog hotela, izgrađenog u obliku amfiteatra, puca pogled na zalazak sunca koji oduzima dah.

Uživanje u jelu i piću je zagarantovano, jer princip "sve uključeno" ovde obuhvata: neograničeno konzumiranje brendiranih pića, kapućina, ceđenih sokova... Naravno, plaža ima "plavu zastavicu", a posebno je interesantan zvuk vodopada koji se iz neobičnog bazena sliva niz zidove hotela.

Foto: ale3andro / Flickr.com
Foto: ale3andro / Flickr.com

Kada od Nea Moudanije produžite malo dalje duž zapadne obale Kasandre, stižete do mesta Sani u kojem se nalazi velelepni "Sani rizort", jedan od najluksuznijih hotela u Evropi. Ovaj grad zapravo je skup četiri hotela, marine, prodavnica svetski poznatih brendova, restorana, bioskopa i sportskih terena, oko kojih se nalaze čak četiri tropske plaže sa sitnim belim peskom.

Hedonizam je zagarantovan u hotel-apartmanima "Porto Sani vilidž" i "Sani Asterijas", a ništa manje nisu impresivni ni hoteli "Sani bič klub" (s privatnim bazenima) i "Sani bič". Nekoliko tamošnjih restorana dobilo je i čuvene "Mišlenove" "zvezdice", a gostima je na raspolaganju i meni s jelima bez glutena. Zato ne čudi činjenica što sobe ovde "planu" i po nekoliko meseci pre letnje sezone.

Atraktivna marina

Marina za brodove u Saniju jedna je od najluksuznijih na istočnom Mediteranu. Prostire se na 32.000 kvadratnih metara i obezbeđuje 215 vezova za pojedinačne jahte uz dvadesetčetvoročasovnu zaštitu. Izuzetno atraktivna, luka je dom za mnoge brodove kojima je moguće krstariti po Sporadima i istražiti sve lepote severa Grčke.

Za one kojima egzotične plaže u Saniju nisu dovoljne, organizuju se brodski izleti do okolnih skrivenih uvala, ali i krstarenje uz šampanjac oko "rizorta" u zalazak sunca. Hotel okružuju borove šume i maslinjaci, saobraćaja gotovo da i nema, zbog čega je ovo i jedinstven ekološki kompleks.

Selimo se na Sitoniju. Mnogim našim dobrostojećim turistima posebno je interesantan "Porto Karas" u blizini Neos Marmarasa. U okviru kompleksa nalaze se i tereni za golf, ergela konja, vinarija, marina, ali i veliki kazino. U blizini je i "Danai bič rizort", zvanično jedan od najluksuznijih malih hotela na svetu. I treći "prst" Halkidikija, Atos, nije rezervisan isključivo za hodočasnike, jer se tu, osim Svete gore, nalazi hotel "Igl palas", odmah pored gradića Uranopolisa.

Zanimljivosti

Šta tačno predstavljaju hotelske zvezdice

Da li ste ikada razmišljali o tome šta označavaju zvezdice pored naziva hotela? Osnovnu razliku svi znamo - više zvezdica, luksuzniji hotel. Međutim, da li ste znali da se iza svih tih zvezdica kriju određeni standardi koje hoteli treba da zadovolje?

Zanimljivosti ponedeljak 16.01. 08:28 Komentara: 16

Pravoslavni biser u Dolini jorgovana

Kada se pročitaju netačni opisi manastira Gradac, uočljivo je da većina tih "salonskih mudraca" nikada nije bila u brdima Rasa, ni videla zadužbinu velike kraljice, jedinstvenu po lepoti arhitekture i živopisa. U svojoj lepoti, ovekovečio je ličnost i dušu Jelene Anžujske. Kao što su gotički mermerni ukrasi, prelomljeni lukovi i kitnjasti prozori skladno uklopljeni u crkvu raškog stila, tako je i velika vladarka ugradila najbolje zapadnjačke osobine u svoju srpsku domovinu.

Zanimljivosti nedelja 15.01. 08:35 Komentara: 2
strana 1 od 643 idi na stranu