Izvor: Daily Telegraph

Autor: {"id":220993,"id_news":809334,"name":"","surname":"Daily Telegraph"}

Karneval u Veneciji ove godine će se održati između 15. februara i 4. marta. Proučite kako da te dane u prelepom italijanskom gradu provedete najbolje moguće.

Venecija će se za vreme karnevala osloboditi zimske atmosfere i postati grad maski, boja i dobrog raspoloženja, kako tradicija i nalaže.

Prema slikama iz 18. veka koje je slikao Pjetro Longi ili Gabrijela Bela, može se zaključiti kako ljudi doživljavaju ovaj karneval.

Ipak, jasno je da on nije za svakog.

Venecija je u to vreme obično pretrpana turistima, a cene smeštaja vrtoglavo rastu. Za one kojima to ne smeta, Karneval je jedinstvena prilika da Veneciju vide u sasvim drugačijem svetlu.

Kada ići na Karneval?

Alaskan Dude / Flickr

Istini za volju, oni koji posete Veneciju sredinom prve nedelje Karnevala, možda uopšte ne shvate zašto je taj događaj toliko popularan.

Naime, tada i nema tako mnogo zanimljivih aktivnosti, ako izuzmemo klizanje na Kampo San Polo i nekoliko manjih manifestacija koje se održavaju doslovno u manjim ulicama.

Međutim, ako je uzbuđenje ono što vam je potrebno, posetite Karneval vikendima, naročito na onaj poslednji.

Već nekoliko godina u Veneciji se praktikuje pomalo amerikanizovana zombi šetnja 15. februara u 16 časova od Zatere do Peskerije, u blizini mosta Rijalto.

Kako biste se pridružili „zombijima“ na brodu, rezervišite mesto putem mejla zombiewalkvenezia@outlook.it.

Ključni datumi

Karneval 2011, Foto:iz4aks/Flickr

Volo dell’Angelo („let anđela“) kada se pobednica takmičenja u lepoti vozi žičarom od Trga svetog Marka, održava se 23. februara.

Izbor za najlepši kostim obično se održava na istom mestu, a najbolji kostim dana bira se dva puta dnevno od 22. februara, dok je veliko finale za najbolju masku Karnevala zakazano za 2. mart.

Gde odsesti tokom Karnevala?

Alaskan Dude / Flickr.com

Pronalazak smeštaja po povoljnoj ceni tokom Karnevala, može biti gotovo „nemoguća misija“. U ovom trenutku, ukoliko vam je bitna cena, morate planirati odlazak za 2015. godinu.

Međutim, ako ipak želite da odete u poslednjem trenutku, najbolje bi bilo da se smestite u nekom od gradova u blizini Venecije koji imaju dobru saobraćajnu povezanost sa karnevalskim gradom. Mestre na klopnu nikada ne može biti romantičan kao Venecija, ali je zato daleko pristupačniji. Osim toga, odličan izbor su i mestašca duž obale severoistočno od grada poput Lido di Esola.

Karneval: Istorija maski

Karneval 2013. (Foto: Beta/ AP Photo / Luigi Costantini)

Sklonost stanovnika Venecije da se kriju iza maski je gotovo legendarna: strogi sistem klasa u kombinaciji sa slabim mogućnostima da se siromašni ikad druže s bogatima, učinili su anonimnost veoma poželjnom u ovom oduvek prenatrpanom gradu.

U 13. veku u Veneciji je donet zakon kojim je zabranjeno nošenje maski tokom kockanja. Kasnije je postalo ilegalno nositi ih u manastirima ili tokom religioznih festivala.

Alternative

Karneval u Veroni (Foto: Lullaby71 / Flickr.com)

Ako vam sva ta pompa u Veneciji deluje pomalo preterano, Veneto region nudi brojne alternative, uključujući veličanstvenu litiju na brodovima tokom poslednjeg vikenda karnevala, kao i manji karneval u Veroni, koji ima dužu tradiciju – organizuje se bez prekida svake godine od 1531.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.