Stara planina: Najlepši vodopadi Evrope

Stara planina krije neke od najatraktivnijih vodopada na Balkanu, mnogi veruju i u Evropi.

Izvor: V. Ćirić, Večernje novosti Izvor:
www.raiskotopraskalo.com
www.raiskotopraskalo.com

Među nekoliko desetina bukova sa obe strane gore, dugačke oko 130 kilometara, lepotom posebno plene Rajsko prskalo u Bugarskoj, te Čungulj iznad ovdašnjeg sela Topli Do, podno Midžora, prenose Večernje novosti.

“Po visini, Rajsko prskalo u susednoj državi pravi je raritet, a nalazi se u podnožju vrha Botev, koji se propinje na 2.376 metara iznad mora i viši je od našeg Midžora”, objašnjava Srđan Tošić, iz pirotskog planinarskog kluba “Vidlič”.

Ogroman slap vode, koja nastaje topljenjem snega, na nadmorskoj visini od oko 1.800 metara, stropopštava se u provaliju od 128 metara, pa se lepota tog mesta jednostavno ne može opisati, već se mora doživeti. Inače, na vrhu Botev još ima snega i kažu da će se zadržati do kasnog leta.

Druga staroplaninska atrakcija od koje zastaje dah nalazi se na četrdesetak kilometara od Pirota, u dubodolini između Barskih livada i Dugog bila. Tamo su, iznad sela Topli Do - gde nastaje Toplodolska reka - jedan za drugim, poređana tri vodopada: Piljski i Tupavica, poznati mnogima, naročito meštanima, ali je onaj Čunguljski - najveći.

Skok, kako ga pojedini Toplodolci zovu, spušta se sa visine od 63 metra, a neobičan je i po tome što se svake godine povećava.

“Sa Midžora, od marta do maja, te tokom oktobarskih i novembarskih kiša, kanjonom protutnji ogromna ‘snežnica’ koja ruši sve pred sobom. Velika snaga vode neprekidno produbljuje korito Toplodolske reke i okolni peščar, ali i mesto doskoka, tako da je vodopad svake godine sve veći “, objašnjava Robert Ilić, iz planinarskog društva “Vidlič”, jedan od najboljih znalaca ovog dela Srbije.

Poslednjih godina, prema rečima Srđana Tošića, turistički poslenici u zemlji naših istočnih suseda uložili su mnogo u puteve koji vode do toliko pominjanog vodopada, pa je poseta sve veća. Ipak, do samog Rajskog prskala stiže se posle petočasovnog pešačenja od Planinarskog doma.

Zanimljivosti

Sicilija će turistima nuditi "mafijaške ture"

Italijanska turistička agencija u gradu Trapani, u zapadnom delu Sicilije, došla je na ideju da organizuje "mafijašku turu" - obilazak nekoliko lokacija povezanih s tom kriminalnom organizacijom, što je izazvalo nezadovoljstvo lokalnih vlasti, preneo je danas list Republika.

Zanimljivosti petak 24.03. 08:53 Komentara: 0

Bolji od Diznilenda: Najbolji aerodrom u Evropi

Poznato je da je Međunarodni aerodrom Čangi u Singapuru proglašen za najbolji na svetu jer ima besplatan bioskop, bazen i kompjuterske konzole za igranje video-igara uz besplatan internet i brojne zanimacije. Ovu titulu u Evropi nosi Međunarodni aerodrom u Minhenu.

Zanimljivosti ponedeljak 20.03. 08:35 Komentara: 27
strana 1 od 657 idi na stranu