Izvor: V. N.

Autor: {"id":150493,"id_news":653051,"name":"","surname":"V. N."}

Vozom iz Beograda može da se za malo novca stigne i „do kraja sveta“. Promotivne karte do pet puta jeftinije, a ovakav način putovanja je ponovo hit u Evropi.

Vozom se iz Srbije može stići i na kraj sveta, i to za malo novca. „Zahvaljujući“ sve većim aerodromskim taksama, putovanje na šinama danas je ponovo hit u Evropi, jer su mnogi uvideli da voz ima mnoge prednosti u odnosu na avion. Pored toga što su na Starom kontinentu bezbedni, vozovi nemaju ograničenje za prtljag, polaze na vreme, ne „upadaju“ u saobraćajnu gužvu i stižu direktno u centar grada.

Prednost

- I u Srbiji sve veći broj ljudi shvata prednosti putovanja vozom - kaže Goran Matijašević iz odeljenja za vozne karte u „Putniku“. - Najviše putuju mladi, i oni se trude da saznaju koje su destinacije na promociji, pošto jeftine karte niko ne reklamira. Nažalost, stariji kupuju redovne, skuplje karte, jer nisu informisani o tome da mogu povoljnije da putuju. Najbolji primer je put do Berlina. Povratna karta u redovnoj prodaji košta 433 evra. Međutim, ukoliko je putnici kupe preko Budimpešte, koštaće 84 evra.

I karte za ostala odredišta mogu se kupiti prilično jeftino ukoliko se pazare na pravom mestu. Ko ume da ih „slomi“ - taj može sam da kupi putem interneta jeftinu kartu, ali većina to ne zna ili nema dovoljno vremena da se time bavi.

Rezervacije

- Malo ko zna da su Mađarska i Srbija potpisale ugovor o posebnoj ceni karata, pa sve karte za zapadnu Evropu treba kupovati preko Budimpešte - objašnjava Matijašević iz „Putnika“. - Isti sporazum potpisan je i sa Zagrebom. Ko ne bira datum i vreme, može da putuje za izuzetno malo novca. Jedan mladić koji je čitav svet proputovao vozom, lane je putovao iz Beograda do Irkutska preko Bratislave, Moskve i Mongolije i nazad za 138 evra! Na taj put je krenuo iz Slovačke. On redovno kupuje karte i kaže da je najvažnije uzeti rezervacije za ležajeve, što je on učinio u Beogradu.

U Srbiji se zahvaljujući nemačkom EPA sistemu, na koji smo i mi priključeni, mogu kupiti karte za gotovo čitav svet, osim za „Talis“ vozove (koji saobraćaju u Holandiji, Belgiji, Luksemburgu i Francuskoj), španske i portugalske vozove. Tako, oni koji ne biraju vreme, do Berlina mogu da stignu za 84 evra. Međutim, čak i oni koji traže određeni datum putovanja mogu da nađu kartu za 94 ili 104 evra. Voz kreće u 11 časova i u Budimpeštu stiže u 18.55, zatim u 20.05 nastavlja dalje i u Berlin stiže u 9.10. Ležaj sa posteljinom košta 20 evra.

Do Minhena, takođe, može da se stigne za 84 evra, a do Ciriha za 104 evra. Do Ciriha može da se putuje i preko Zagreba, i put, praktično, traje 24 časa, ali se nekome ko ne žuri mnogo isplati.

Plan

trendscout:: / Flickr.com

Promotivne karte najteže je naći za vikend, dok ih tokom radnih dana ima dovoljno. Jedina mana promotivnih karata jeste to što za neke od njih ne mogu da se dokupe ležajevi. Međutim, vozovi su čisti, uredni, najčešće poluprazni i, što je najvažnije, stižu na vreme. Promotivne karte mogu da se kupe i do šest meseci unapred, a 9. decembra biće objavljen novi red vožnje za narednu godinu.

Niko ne zna kako će od decembra izgledati red vožnje. Naime, trenutno izuzetno povoljne karte, poput povratne do Ciriha za 29 evra, mogu se naći iz Zagreba, ali u Hrvatskoj planiraju da ukinu 46 od 52 međunarodne linije. Time bi i Srbija bila oštećena, jer sa oko 70 lokomotiva srpska železnica neće moći da uvodi nove međunarodne vozove.

Noć

Ranijih godina iz Beograda su polazila četiri međunarodna voza, ali ukinuti su vozovi za Veneciju, kao i za Beč i Istanbul. Pošto između Slovenije i Italije od prošlog decembra više ne saobraća nijedan voz, srpski putnici su praktično odsečeni od Apenina.

Trenutno postoji voz iz Beograda za austrijski Vilah (preko Ljubljane) za 29 evra, ali većina jeftinih vozova kreće iz Beča. Povratne karte iz Beča do Rima, Hamburga, Minhena, Pariza, Berlina i Amsterdama koštaju od 29 evra. Radi se o noćnim vozovima, a u pomenute gradove stiže se ujutru.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.