Izvor: B92

Pored čuvenih Zakintosa, Lefkade i Krfa, tu je i sve popularnije ostrvo.

Ukoliko ste okusili raj ostrva Jonskog mora i ako vam se dopala tirkizna magija po kojoj je poznata čitava oblast, sigurno ćete u nekom momentu poželeti da to iskustvo ponovite ili bar doživite nešto slično. Pored čuvenih Zakintosa, Lefkade i Krfa, tu je i ostrvo Kefalonija, koje poslednjih godina postaje još jedno od glavnih odredišta domaćih turista.

Kefalonija je najveće ostrvo u Jonskom moru. Od Beograda je udaljena 1.100 kilometara. Nalazi se između Lefkade na severu i Zakintosa na jugu. U njenoj blizini je i Itaka, Odisejevo ostrvo, koju je moguće posetiti tokom boravka na Lefkadi ili Kefaloniji.

Postoji nekoliko legendi o tome kako je Kefalonija dobila ime, a jedna od njih je da potiče od reči “kefalos” (glava) jer je oduvek bila centar regije. Ipak, neki smatraju da je taj naziv dobila zbog oblika, s obzirom na to da se sastoji iz dva dela, pa su je zvali “ostrvo sa glavom”.

Svojim prelepim plažama i prepoznatljivom tirkiznom bojom Jonskog mora osvaja mnoge turiste. Zanimljivo je da se na Kefaloniji nalazi i više lokaliteta starih civilizacija od značaja za ljubitelje istorije, arheologije i kulture uopšte, ali i nekoliko prirodnih rariteta kao što su podzemno jezero i pećine, piše Putuj sigurno.

Glavni grad ostrva Argostoli nalazi se na njegovoj zapadnoj obali i predstavlja glavnu pomorsku luku ostrva, kao i centralnu bazu Kefalonije od davnih vremena. U njegovoj blizini je i međunarodni aerodrom.

Za turiste je od značaja i gradić Lasi, koji se nalazi u blizini i koji se vremenom razvijao i postao jedno od glavnih mesta za smeštaj. Pogodan je zbog blizine glavnog grada i kao polazna tačka za obilazak ostrva.

Još jedan poznati gradić, odnosno selo, na ostrvu je Fiskardo. Važi za grčki Sen Trope jer se u njegovoj luci uvek nalazi mnoštvo jedrilica i brodova, ali i zbog mondenskog duha kojim odiše. Poznat je i po lepo uređenim restoranima i tavernama koji ga krase i daju osećaj da se nalazite na nekom ekskluzivnijem mestu. Udaljen je od Agrostolija pedesetak kilometara i jedino je mesto na Kefaloniji koje zemljotres 1953. godine nije uništio.

Iako do pre nekoliko godina nije bilo mnogo aranžmana koje su domaće turističke agencije organizovale do Kefalonije, ovo ostrvo je bilo poznato kao jedno od izletišta za one koji letuju na Lefkadi. Danas je izbor aranžmana veliki, pa se pored uobičajenih tura sve češće organizuju i aranžmani za mlade preko nekih od turističkih agencija.

Kada je u pitanju smeštaj, porodice sa decom najčešće biraju malo mesto Skala, u kome je sve na dohvat ruke i veoma je lako za organizaciju i prijatan boravak sa decom. Za mlade je pak zanimljiviji grad Lasi, koji nudi mnogo više što se tiče izlazaka i zabave, a koji se nalazi na nekoliko kilometara od glavnog grada. Oba grada imaju svoje plaže sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje, ali većina turista je zainteresovana za odlazak do plaža po kojima je Kefalonija poznata u čitavoj Grčkoj, pa i šire.

Od peska, preko šljunka, do stena

Generalno, plaže na Kefaloniji su takve da će sigurno zadovoljiti ukuse mnogih koji se odluče da ih obiđu. Od peščanih, do šljunkovitih, stenovitih, zaista je izbor veliki. Najpoznatija je plaža Mirtos, zbog lepote okruženja u kome se nalazi i boje mora koja ostavlja bez daha sve one koji je posete. Tu su još i plaža Antisamos, poznata i po tome što su upravo na njoj snimljeni kadrovi filma “Mandolina kapetana Korelija”, zatim, Skala, Xi, poznata još i kao Narandžasta plaža, kao i mnoge druge. Ipak, s obzirom na to da je ostrvo veliko, najpraktičnije je iznajmiti automobil kako biste mogli da obiđete sve ono što vas zanima, a moguće je i uplatiti neku od ekskurzija koje uključuju ono što vas interesuje.

Pored istraživanja samog grada ili mesta u kome ste smešteni, za one koje interesuje sve ono što Kefalonija nudi organizuju se i neki od izleta koji će vam omogućiti da se upoznate sa pravim blagom ovog ostrva.

Spomenuli smo plaže koje su nezaobilazne, pa ne propustite odlazak na bar neku od njih. Ukoliko imate vremena, Fiskardo je mesto za koje vredi odvojiti nekoliko sati. Prošetajte uličicama i prolazima sa autentičnim pastelnim fasadama, uređenim vrtovima i kaldrmom, i uživajte u kosmopolitskoj atmosferi jednog tako malog mesta.

Ono što ne treba propustiti je sigurno neki od arheoloških lokaliteta koji svedoče o prošlim vremenima i životu na Kefaloniji pre 50.000 godina. Za ljubitelje ovih kulturno-istorijskih spomenika izbor nije lak, jer su tu kiklopske zidine antičkog grada Krani, čuvena Tolos grobnica u obliku košnice još iz mikenskog doba (u blizini grada Tzanata), zatim rimsko groblje i teatar kod Fiskarda, Odisejeva grobnica ili možda Tvrđava Svetog Đorđa, nedaleko od glavnog grada, odakle se pruža predivan pogled..

Pored toga, tu je i podzemno jezero Melisani. Zovu ga i čudom prirode. Postoje ekskurzije koje uključuju odlazak do jezera, koje se nalazi u blizini mesta Sami, i vožnju brodićem po jezeru koje se nalazi u pećini, koja ima otvor sa gornje strane, odakle ulazi svetlost i obasjava bistru vodu sa neverovatnim prelivanjem boja. Prava je atrakcija za ljubitelje prirode, a zanilmljivo je da je voda ovog jezera mešavina slane i slatke vode.

Takođe, pećine Drogarati predstavljaju veliku atrakciju ostrva. Pećina se sastoji od hodnika i prolaza kojima se može šetati. Mnoštvo bogatih stalaktita i stalagmita i veoma dobra akustičnost su ono što je čini tako interesantnom turistima koji se odluče za njen obilazak.

Kao i ostala grčka ostrva, tako i Kefalonija ima ono nešto po čemu se pamti, svoj identitet ali i kulturno-istorijsko nasleđe koje svedoče o civilizacijama prošlih vremena. Pored toga, Kefalonija će vas osvojiti svojm prirodom i plažama od kojih se neke svrstavaju među najlepše u Grčkoj. Tirkiznoplavo more, mogućnost organizovanja aktivnog odmora ili možda potpuno opuštanje i relaksacija na nekoj od obližnjih plaža ili taverni u dobrom društvu ili sa porodicom. Uživajte u ukusima grčke salate, ili nekim od specijaliteta upravo sa Kefalonije, kao što su belo vino robola i zečetina u paradajz-sosu, i prepustite se čarima Kefalonije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.