Izvor: B92

Ukoliko ste ljubitelj prirode, ali ne i velikih metropola, poluostrvo Pilion je idealna destinacija za jesenje obilaske.

Osim što predstavlja i idealnu letnju destinaciju za odmor, Pilion podjednako može zadovoljiti vašu potrebu za prirodom i u tokom jesenjih i zimskih dana.

Grci često vole da se šale da kada ih mrzi da planiraju putovanje brodom do ostrva, radije svrate na Pilion i nikada se ne pokaju.

Planina Kentavros je jedinstvena po tome što spaja more i planinu, a kombinacija vazduha idealna je za one koji ujedno žele i da ozdrave.

Miljes / thinkstock

Jedno od sela u kojem možete odsedati je i čuvena Cangarada u kojoj je obavezno da popijete kafu ušuškani ispod vekovima starog platana na seoskom trgu Sveta Petka. U svakom trenutku ćete videti grupu dece koja se trka ko će pre da se popne na drvo. Uz kafu nikako nemojte zaobići ni slatko jer je neverovatan spoj korijandera i oraha bez konkurencije.

Miljes i Vizica su obližnja sela koja se međusobno dopunjuju. U Miljesu ćete naći veliki broj kafića i taverni u kojima je muzika čitav dan. Šetajući selom znaćete da ste stigli do samog kraja onda kada više ne budete čuli muziku iz taverni. E, to je put kojim treba poći sve do Crkve Svetih arhanđela Cangarade, ali i do istorijske seoske biblioteke.

Vizica, s druge strane, ima stav malog grada i gotovo svi objekti su pretvoreni u smeštajne jedinice, a boravak u nekom od butik hotela i apartmana će vas vratiti kroz vreme. Obavezno obiđite zeleni glavni trg i uživajte u okruženju.

Lafkos / thinkstock

Još jedno selo koje bi trebalo da obiđete na Pilionu je i Lafkos. Nalazi se na jugu Piliona, sa pogledom na Pagasitikos i ima jedan od najšarmantnijih trgova na planini. Ovde i dalje postoji kafe-berbernica Emanuila Forlide, koja radi neprekidno od 1785. godine. Na prvom spratu je stara gostionica u kojoj su odsedali ugledni ljudi prošlih vremena. U Lafkosu je rođen slikar i Vajar Tanasis Fabas, čija se dela čuvaju u Muzeju Fabio blizu trga. Odmor u Pilionu nikada nije potpun bez jednog večernjeg izlaska tokom kojeg ćete piti cipuro (lokalnu rakiju) u jednom od autentičnih kafića na glavnom trgu. Uz cipuro iznosiće vam jela, jedno po jedno, pri čemu je svako sledeće ozbiljnije i obimnije od prvog. Ipak, ne brinite se ukoliko vozite. U selu su motorna vozila zabranjena, pa ćete svuda morati peške.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.