Izvor: B92, Jutarnji list

Radnik na londonskom aerodromu Hitrou zadužen za odsek sa prtljazima rekao je za BBC da je haos koji je ovog leta prisutan u vazdušnom saobraćaju najgori koji je ikada video, kao i da je "malo verovatno" da će putničke torbe stići tamo gde bi trebalo.

On je dodao da je trenutna situacija u Hitrou haotična i manična, te da se boji da putuje, piše Jutarnji list.

BBC je naveo da je ovaj anonimni muškarac zaposleni u jednoj avio-kompaniji i da na ovom aerodromu radi više od 10 godina, ali da je haos koji je ovog leta prisutan u vazdušnom saobraćaju najgori koji je ikada video.

"Strah me je da idem na godišnji odmor. Ne bih sada hteo da presedam. Šanse da će vaša torba stići na svoju destinaciju vrlo su male", rekao je on i dodao da je tome doprinela situacija zbog kadrovskih problema u Hitrou, malih investiacija i stare tehnologije.

Utvrdio je i da su neki sistemi za razvrstavanje prtljaga u Hitrou stari otprilike 40 godina.

"Nema dovoljno pokretnih traka. Može da prođe i 30 minuta sletanja aviona do podizanja prtljaga. Tokom tog perioda dođe drugi avion i to dodatno zakomplikuje situaciju. Budete obeshrabreni kada vidite sve te putnike", rekao je on za BBC.

Potparol Hitroua je za Biznis Insajder rekao da vazdušna luka nije odgovorna za osoblje u avionima i rukovatelje prtljagom.

"Oni rade za avio-prevoznike", rekao je potparol Hitroua.

"Slažemo se da neki avio-prevoznici moraju da ulože u svoje radnike. Kapacitet Hitroa se ne može povećati upravo zato što ih nema dovoljno", dodao je potparol.

"Mesecima upozoravamo neke avio-kompanije da se taj problem mora rešiti, no broj se rukovodilaca u ovom odseku za prtljage se nije promenio od januara 2022. godine", rekao je potparol i dodao:

"Priznajemo da je sistem za razvrstavanje u drugom terminalu star i zato ga želimo zameniti. Tražili smo od regulatora da nam dopusti da uložimo u novi sistem", zaključio je potparol.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.