Izvor: B92

U cilju suzbijanja širenja omikron soja koronavirusa, koji je detektovan u nekoliko zemalja, američki predsednik Džo Bajden uvodi nova pravila za međunarodne putnike, koja su dosad važila samo za nevakcinisane turiste.

Počevši od 6. decembra, svi putnici u avionu, a koji imaju dve godine i više moraće da imaju negativan test na kovid 19 koji ne treba da bude stariji od 24 sata pre putovanja, bez obzira na status o vakcinaciji ili državljanstvo. Dosad je ovo pravilo o testu koji nije stariji od 24 sata važilo samo za nevakcinisane putnike.

Pojedinci koji su se nedavno oporavili od kovida 19 mogu umesto testa mogu da pokažu potvrdu da su preležali koronavirus u poslednjih 90 dana pre putovanja.

Ranije su vakcinisani putnici morali da pokažu negativan rezultat testa na kovid, ne stariji od 72 sata pre leta.

Pritom je bitno naglasiti da sada strani državljani moraju da budu vakcinisani da bi mogli da uđu u zemlju.

Prema podacima Aameričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, test na koronavirus može da bude ili antigenski ili test amplifikacije nukleinske kiseline (NAAT).

SAD takođe produžavaju obavezno nošenje maski putnika u avionima (bilo da lete u zemlji ili inostranstvu), kao i u železničkom saobraćaju i javnom prevozu do 18. marta 2022. godine.

„Kazne će se i dalje udvostručavati u odnosu na početni nivo za nepoštovanje uslova za maskiranje – sa minimalnom kaznom od 500 dolara i kaznom do 3.000 dolara za one koji ponavljaju prekršaj“, napominje Uprava.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.