Izvor: B92, TV Prva

U jeku turističke sezone i odmora, desetine državljana Srbije doživelo je neprijatnost kad se ispostavilo da će umesto u apartmane na grčkoj obali ili u Egiptu morati da idu u policiju.

Reč je o lažnim aranžmanima koji se nude na društvenim mrežama preko posrednika, a na Fejsbuku postoje i grupe oštećenih građana Srbije, gde su neki ostali i bez nekoliko hiljada evra.

Prema rečima oštećene putnice Radmile Milivojević, 30 putnika je platilo aranžman za Hurgadu određenoj gospođi (nije imenovana), a preporuku za nju je dobila preko zajedničke drugarice iz grupe.

"Prijateljica nas je uputila na gospođu koja je bila garant za taj aranžman", kaže ona, dodajući da će policija utvrditi da li su njih dve radile zajedno.

Radmila Manojlović dalje navodi da su platili aranžman u novčanom iznosu od 500 evra po osobi, a dotična gospođa, koja je bila zadužena za put u Hurgadu, im je redovno slala broj žiro računa na koji su uplaćivali novac.

Kako dalje priča, ona i ostatak putnika nisu sumnjali da je to prevara sve do onog trenutka dok prva grupa putnika nije stigla na aerodrom.

"Pomenuta gospođa nije uplatila avionske karte, i tek tada smo shvatili da smo prevareni i da nema ništa od letovanja", kaže Radmila.

Nakon ovoga, kako priča, gospođa prekida svaki kontakt sa putnicima.

Direktor JUTE Aleksandar Seničić navodi da ovaj vid prevara nije karakterističan samo za Srbiju, već i za druge zemlje, a svake godine, tokom sezone letnjih odmora, stotine putnika bude prevareno.

Ovaj slučaj, priča Seničić, nije lako rešiv, jer ovo nisu registrovane turističke agencije u Srbiji, a zakon nije prilagođen ovom vidu prevare.

"Do pre nekoliko godina, nisu postojale društvene mreže, zakonodavstvo nije moglo da predvidi ovakve slučajeve. Moraju da se menjaju zakoni i kaznene odredbe za ovu vrstu prevara", kaže direktor.

"Jedino što prevareni putnici mogu da urade sada je da se obrate ambasadi Egipta u Beogradu, kako bi njihove vlasti reagovale i privele dotičnu gospođu", zaključuje on.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.