Izvor: B92

Austrijski mediji navode da se čak 200 mladih Austrijanaca od njih 19.000 zarazilo na festivalu "Austria goes Zrće".

Neki su došli i do brojke od 350 zaraženih, a da situacija bude ozbiljnija, predviđa se i porast broja novozaraženih od koronavirusa zbog ovog festivala.

Trenutna situacija podseća na prošlu godinu kada se hrvatski turizam borio s velikim brojem negativnih komentara Austrijanaca. Shodno tome, veliki broj turističkih radnika i ugostitelja strahuje da bi negativni komentari opet mogli da ugroze ovogodišnju letnju sezonu u Hrvatskoj.

Direktor Hrvatskog turističkog udruženja Veljko Ostojić kaže da se ovaj scenario neće ponoviti.

Kobna žurka na Pagu – Austrija u problemu

"Da, sve to podseća na prošlu godinu , ali ove godine je zbog vakcinacije građana situacija sasvim drugačija. Mislim da ovo nije kraj sezone, ali naravno da ne možemo da budemo mirni. Moramo ipak da budemo svesni činjenice da prošle godine nije bilo ovoliko vakcinisanih građana, kao ove. Prema trenutnim podacima, ako epidemiološka situacija, a ne politička i finansijska, dozvoli rad ugostiteljskim objektima, sezona bi trebalo da bude duža", kazao je Ostojić za hrvatske medije, dodajući da ne želi da ulazi u problematiku ko se, gde i kako zarazio na Zrću.

"Znam da naši epidemiolozi komuniciraju s kolegama iz EU-a i jako se dobro zna ko je bio pozitivan, a da je došao iz Hrvatske", kratko je objasnio.

Naime, festival "Austria goes Zrće" održan je u periodu od 17. do 24. jula, a na festivalu su mogli da uđu samo vakcinisani, testirani ili oni koji su preležali koronavirus. Međutim, u novim izjavma za medije, Austrijanci kritikuju organizatore festivala, jer tvrde da su posetioci mogli da uđu bez prethodno navedenih dokaza o tome da nisu pozitivni na koronavirus.

Kako navode iz Turističke organizacije Hrvatske, ulazak u klubove na Zrću je jako rigorozan i ne može da uđe niko ko nema potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Direktorka tamošnje Turističke zajednice Marina Riznar navodi da se radi o lažnoj vesti, te da će reagovati putem ambasade i predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Austriji. Kako dalje kaže, 19 hiljada Austrijanaca u periodu festivala nije bilo na Zrću, a i obavili su čak 12 hiljada testiranja. Niko bez kovid potvrde ili testa ne može na ova masovna dešavanja.

Nemci se vraćaju s odmora zaraženi – u kojim zemljama je najveća opasnost?

"Celokupne optužbe podsećaju na one od prošle godine i verujem da to rade kako bi zadržali svoje goste u Austriji. Reč je o spinovima koji se, nažalost, prevaljuju preko naših leđa. Mi ne želimo nikome da ugrozimo sezonu, kazala je ona za hrvatske medije, dodajući da u tom periodu, prema njihovom podacima, na području Novalje nije bilo 19 hiljada Austrijanaca, već njih 3.800 od čega su njih hiljadu turisti koji dolaze sa porodicom i decom, a oni nisu došli zbog festivala", kaže Riznar.

"Gde bismo bili da toj brojci pridodamo još 19.000 Austrijanaca. Ako su krenuli s takvim spinovanjem informacija, čemu poenta diskutovanja ove situacije. Mi smo, trenutno, u poziciji u kojoj moramo da se branimo. Svi koji su se vratili u Austriju morali su da imaju kovid potvrdu, a mi smo odradili naš posao - 12 hiljada testiranja. A brojke nisu faktori koje možeš da sakriješ", ističe Riznar.

Celokupna situacija oko Austrijanaca nije loše uticala na letnju sezonu u Hrvatskoj, jer se trenutno u Novalji traži, kako ona kaže, krevet više.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.