Izvor: B92

Svi građani Republike Srbije od danas mogu preuzeti digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na kovid 19.

Da bi se dobio digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da građani budu registrovani na portalu e-Uprava.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zeleni sertifikat, prikazuje se opcija "Pokreni uslugu".

Foto: Printscreen / eUprava

Potrebno je da, nakon pokretanja opcije "Pokreni uslugu", građani provere svoje podatke, potvrde imejl-adresu i za nekoliko minuta digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu e-Uprava je dostupno OVDE.

Foto: Printscreen / eUprava

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

1) za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine "Astrazeneke";

2) za rezultate pi-si-ar i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni;

3) za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Podsetimo, od danas svi građani Republike Srbije mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.