Izvor: B92

Predstoji usaglašavanje protokola o uslovima putovanja u Grčku, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Memorandum koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone, nije potpisan, već je predviđeno da bude usaglašen i potpisan kada se ispune svi uslovi o kojima je bilo reči na jučerašnjem sastanku sa grčkim ministrom za turizam Harisom Teokarisom", istakla je Matićeva, saopštilo je ministarstvo.

Ona je precizirala da ti uslovi, između ostalog, uključuju međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji i uspešan plan imunizacije, kao i druge tehničke detalje koji će biti utvrđeni u narednom periodu.

Matićeva je demantovala navode pojedinih medija u Srbiji koji su objavili da je potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije kovida 19, između tog ministarstva i Ministarstva turizma Grčke.

Potpisivanju Memoranduma prethodiće usvajanje teksta Memoranduma od strane Vlada Srbije i Grčke, navedeno je u današnjem saopštenju ministarstva.

Podsetimo, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija juče je saopštilo da je memorandumom o razumevanju u turizmu u uslovima pandemije, koji su u utorak usaglasili ministri turizma Srbije i Grčke, omogućen ulazak vakcinisanim građanima obe zemlje u drugu zemlju, kao i da će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test.

To je za portal B92.net juče potvrdio i Aleksandar Seničić rekavši da se čeka i zvanično potpisivanje memoranduma, a tog trenutka agencije mogu da izađu sa konkretnim ponudama.

"Ovo nam otvara 50 odsto mogućnost da ćemo raditi nešto ove godine. I dalje imamo ljude koji neće putovati, što zbog straha, što zbog cene PCR testa... Zato je bitno da znamo tačne uslove. Recimo, antigenski test je značajno jeftiniji. Kada to budemo precizno znali, onda će i naši turisti moći da preračunaju troškove", istakao je on.

Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock

Kako kaže, problem ulaska agencija je takođe rešen pre mesec dana i ovo je stvarno veoma dobra vest, uz uslov da se sve i realizuje. Dodaje da je zadovoljan inicijativom koju su pokrenuli, ali i da je veoma zahvalan ministarki što je preuzela na sebe da u relativno kratkom roku to realizuje.

Vakcina prokrčila put do Grčke: "Naši turisti će moći da preračunaju troškove"

Kako je navedeno, ovakav režim će važiti od 1. maja do 1. oktobra.

Matićeva je navela da je dogovoreno da će Memorandum predvideti međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji.

"Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi", rekla je ona.

Napomenula je i da će građani koji do sada nisu mogli da ostvare zamenska putovanja za Grčku, a koji su sklopili ugovore sa turističkim agencijama, moći to da urade do 31.decembra ove godine.

"Otvaranje grčke granice za naše građane tokom letnje sezone biće simbolična slika potpune normalizacije naših života, ali i još jedna potvrda o dubokom i istinskom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima između Srbije i Grčke", poručila je Matićeva.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.