Izvor: B92

Pjobiko je mali italijanski grad koji je postao čuven po slavljenju ružnih ljudi. "Prestonica ružnoće" je kao takva poznata 141 godinu.

Smešten u centru Italije između Jadranskog mora i Apenina, Pjobiko je mali grad pun srednjovekovnih kamenih građevina ušuškan između šuma iz kojih se na njega pruža divan pogled. Uprkos lepom pogledu, gradić je poznat po tome što slavi (fizičku) ružnoću ljudi.

Od 1879. godine, u ovom gradiću sa oko 2.000 stanovnika postoji "Club dei Brutti", ili prevedeno sa italijanskog - "klub ružnih ljudi". Članovi organizacije veruju da "čovek nije on što je spolja, već ono kakav je izutra".

Ono što je nekad bila samo utopistička ideja, danas je organizacija sa oko 30.000 članova u više od 25 gradova sveta. Naime, ovaj pokret je prvobitno osnovan da bi samice iz ovog grada pronašle svog para među slobodnim muškarcima, tačnije nešto kao klub za upoznavanje. Međutim, kako se razvijao, njegovi članovi odlučili su da njegova svrha bude da podseti ljude da prava lepota ne dolazi spolja, već iznutra.

Danas je lako postati član ovog kluba. Samo se treba pojaviti pred seniorskim članovima koji će vas potom oceniti na skali od "nespecifikovano ružan" do "ekstremno ružan". Ali članovi ovog kluba ne moraju nužno da budu ružni, misija kluba je zapravo više promovisanje unutrašnje lepote nego promovisanje spoljašnje "ružnoće".

Prve nedelje septembra ovaj klub organizuje Festival ružnoće, na kome se glasa za predsednika kluba, primaju novi članovi, jedu tradicionalna jela poput paste, palente i slična.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.