Izvor: B92

U svetu su već počele kalkulacije koliko novca će biti izgubljeno zbog koronavirusa, a akcenat je svakako na turističkoj industriji koja je prošle godine svuda u svetu beležila porast od oko šest odsto.

"Situacija sa koronavirusom bi u teoriji mogla da izazove ozbiljan kolaps u turističkoj industriji, ali prema informacijama SZO sve ovo bi trebalo da se završi za nekoliko nedelja jer virus ne može da opstane pri temperaturama višim od 10 stepeni", rekao je Seničić za 92putovanja i naglasio da ova situacija ne bi trebalo da utiče previše na turizam u Srbiji.

Ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić je nedavno na otvaranju Sajma turizma rekao da je bilo planirano da ove godine imamo četiri miliona stranih i domaćih turista, devizni priliv od 1,5 milijardi evra i 10,6 miliona noćenja, obojica su se složila da je još uvek rano da se u Srbiji pravi bilo kakva panika.

Sezona u Srbiji počinje tek krajem aprila i početkom maja, a to je upravo period kada ima i najviše kineskih turista zbog čijeg nedolaska se i strahuje za turizam.

"Kinezi čine 10 odsto turista u Srbiji, pa neće biti toliko strašno ukoliko uopšte ne dođu", rekao je Seničić i dodao da do pre nekoliko godina nismo ni bili tržište za kineske turiste, pa smo "preživeli".

Predsednik Jute ipak napominje da je bio planiran porast Kineza u Srbiji, što je statistika iz januara meseca pokazala kao tačnim predviđanjem. U januaru, kada koronavirus nije bio toliko zastupljen, u Srbiji je bilo oko 8.500 Kineza, dok je prošle godine bilo za 5.000 manje.

"Osim kineskih turista, u Srbiji su značajni turisti iz Izdraela, Turske, Grčke...a nastojaćemo i da potražimo nova tržišta koja bi mogla da nadomeste gubitak od 10 odsto planiranog povećanja turista", kaže Seničić i naglašava da ćemo tek u aprilu moći da imamo objektivnu sliku o celoj turističkoj situaciji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.