Izvor: B92

Kasandra de Pekol je prva žena koja je proputovala sve zemlje i koja je to učinila za samo godinu i po. Mnogi žele da mogu da proputuju svetom, ali retki imaju priliku da to priušte.

Kako treba učiti iz tuđih primera, najbolje je da razmislite o savetima za jeftinija putovanja 27-godišnje devojke koja iza sebe ima dva svetska rekorda kada su putovanja u pitanju.

Kada planirate da putujete, birajte putovanja autobusima i vozovima koji voze noću. Ovu opciju možete da koristite kako biste uštedeli novac i vreme, a ne morate ni da plaćate noćenje u hotelu. Ako putujete vozom, kupite kartu prve klase, tako ćete imati priliku da udobno spavate.

Na stranicama koje nude jeftina putovanja ostavite informaciju koju destinaciju želite da posetite. Svaki put kada padnu cene za vaše odredište, poslaće vam mejl kojim će vas o tome obavestiti.

Ako nemate mnogo vremena i novca, obratite pažnju na veb-stranice poput "Hotwire" ili "Pirceline". Na ovim stranicama možete da nađete popust na smeštaj od 30 do 80 posto.

Foto: depositphotos/ mimagephotos

Ako iznenada promenite planove i treba da otkažete avionsku kartu, trebalo bi da znate da se to može učiniti u nekoliko slučajeva - ako je vaš let otkazan, ako vam je let znatno kasnio i to je promenilo vaše planove, ako ste se razboleli vi ili osoba s kojom je trebalo da putujete.

Let možete da otkažete i refundirate bar deo karte ukoliko je član vaše porodice preminuo ili ako ste upravo propustili let možda možete da vratite polovinu uplaćenog novca. O uslovima refundiranja novca treba da se raspitate pre nego što kupite kartu, jer se kod svake avio-kompanije razlikuje, ali za svako refundiranje je neophodno pribaviti obimnu dokumentaciju.

Obratite pažnju na zemlje koje su manje popularne među turistima. To ne znači da će vam odmor biti gori ili da ćete biti razočarani. Na primer, umesto da putujete u Crnu Goru, Bugarsku ili Tajland, možete da obiđete Albaniju, Rumuniju i Kambodžu, prenosi Kliks. Te zemlje imaju sličnu klimu, isto more, ali cene su niže.

Kupujte karte putem interneta uz pomoć opcije “bez arhiviranja” jer ako ste već proveravali cene karata, kada se malo kasnije vratite da proverite iste karte, može se desiti da je cena porasla. Stvar je u tome što avio-kompanije već znaju da ste zainteresovani za ove karte i probaće da ih prodaju za višu cenu.

Osim toga, ako koristite MacBook za kupovinu karata, verovatno će vam biti ponuđene skuplje karte, zbog toga je bolje da koristite računar.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.