Izvor: B92

Grad Bard se nalazi u severozapadnom delu Italije u Dolini Aoste. U ovom mestu danas ima svega 130 stanovnika, a pre nekoliko vekova su imali veliku ulogu u istoriji.

Bard se nalazi na reci Dora Beltea na sat udaljenosti od gradova Milano, Aoste i Torino. Ovaj gradić ima svega nekoliko znamenitosti, a najveća je svakako tvrđava Barda.

Tvrđava, kakvu je vidimo danas, napravljena je između 1830. i 1838. godine za vreme vlasti Karla Alberta od Sardinije, pripadnika dinastije Savoja, a pre ove porodice smenjivala se među lokalnim vladarima.

Tvrđava Barda je nastala od utvrđenja iz 10. veka, a koje je opet bilo dograđeno utvrđenje Teodorika Prvog iz 5. veka. U vlasništvu dinastije Savoja, tvrđava je dobila dodatno utvrđenje i uređenje, koje je znatno stradalo pred naletom francuske vojske.

Kada je Napoleon želeo da njegova vojska neočekivano uđe u dolinu Aoste i Turin, kako bi zatekli nespremne Italijane, u gradu Bard je 400 austro-pijemontskih vojnika je zaustavilo francusku vojsku od 40.000 ljudi i zahvaljujući jakom utvrđenju dve nedelje su ih zadržali, što je osujetilo njihov plan.

Napoleon je tada ovu tvrđavu nazvao "zlim zamkom Barda" i te 1800. godine je zapovedio da se sravni sa zemljom, što on nikada nije uradio. Ipak, u strahu od ponovnog napada Francuza, Karl Albert od Sardinije je naredio da se izgradi nova tvrđava.

Zadatak je dat vojnom inženjeru Frančesku Antoniju Oliveru, koji je napravio napredno vojno-strateško utvrđenje u čije 283 sobe je moglo da stane 416 vojnika, a bilo je dovoljno mesta za zalihe oružja, municije i hrane za tri meseca.

Tvrđava se koristila u vojne svrhe sve do 1975. godine, a pet godina kasnije je otvoreno kao turistička atrakcija. Nakon deset godina utvrđenje je zatvoreno kako bi se restauriralo, a obnova je trajala 16 godina.

Danas se u tvrđavi Barda nalazi nekoliko muzeja. Muzej Alpa za decu i za odrasle, Muzej utvrđenja, u kome se nalaze dokumenti o istorijatu ove tvrđave i utvrđenjima uopšte. Tu je još Muzej zatvor, ali i muzej posvećen granicama u kojem su, osim iz političke perspektive, predstavljene granice u kulturološkom smislu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.