Izvor: B92

Grad koji nije poznatiji i popularniji od Amsterdama, ali mnogi smatraju da je lepši i više nego vredan posete.

Delft je jedan od najlepših gradova Holandije, a takođe je i grad čija lepota nije uništena prevelikim brojem turista. Nalazi se između Haga i Roterdama, a ceo grad je isprepletan kanalima koje turisti obožavaju. Gradom dominiraju drvoredi lipa i kuće od crvene cigle, a većina ih potiče iz 17. i 18. veka.

Delft je ekonomski i umetnički procvat doživeo u 17. veku, a svakodnevni život i atmosferu grada je najbolje zabeležio slikar Piter de Hoh. On je često slikao svakodnevne aktivnosti običnih ljudi, često žena, koje provode vreme u svojim dvorištima, kuhinjama i dnevnim boravcima, kao i njegov kolega Johanes Vermer, koji pripada zlatnom dobu holandskog slikarstva.

Za upoznavanje grada treba obići Staru crkvu iz 13. veka, kojoj je kasnije dodat zvonik. Slikar Vermer je sahranjen upravo ovde. Ceo Stari grad je prelep, a posebno kanali kojima se vekovima prevoze stanovnici grada, a danas znatiželjni turisti.

Stari kanal je najstariji kanal, iskopan po osnivanju grada, a vodi do gradskog centra Markt, velikog trga kojim dominira skupština grada iz 1618. godine, zvonik Nove crkve i porodična grobnica kraljevske porodice.

U Delftu, kao i u većini gradova u Holandiji, treba da obiđete što više muzeja, jer su neki od najvećih umetnika sveta bili upravo Holanđani. U muzeju Prinsenhof nalaze se dela pomenutog slikara Pitera de Hoha, piše britanski Telegraph.

Grad je oduvek bio poznat po kvalitetnoj keramici koja se i dan-danas boji ručno u Kraljevskoj fabrici. Ovde možete videti čitav proces proizvodnje, možete da posetite muzej značajnih radova ili da izaberete dezen za svoj suvenir.

Ukoliko se u Delftu zadržite nekoliko dana, iskoristite priliku da se ponašate poput Holanđana. Iznajmite bicikl i posetite Hag ili Roterdam, koji su od Delfta udaljeni 12, odnosno 16 kilometara.

Holandija je poznata po vetrenjačama, a u poslednjoj koja je opstala u Delftu postoji i muzej.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.