Izvor: B92

Butan je dugo bio misterija zapadnom svetu, a danas njegov hram posećuju mnogi.

Hram Taktsang, poznatiji i pod imenom Tigrovo gnezdo, najprepoznatljivija je turistička atrakcija Butana. Ovaj budistički hram nalazi se na 3.120 metara visine na rubu litice sa koje se pruža predivan pogled na dolinu Paro.

Foto:gettyimages/ Chris Jackson

Hram je izgrađen na mestu na kojem je guru Padmasambhava navodno sleteo i doneo budizam sa Tibeta, pa zato ni ne čudi što se Tigrovo gnezdo smatra najsvetijim mestom u ovoj južnoazijskoj zemlji.

Taktsang je izgrađen u 17. veku, a u potpunosti je obnovljen nakon velikog požara u kojem su uništeni brojni važni artefakti i slike.

Foto.depositphotos/ phuongphoto

Uspon do hrama počinje na visini od oko 2.100 metara, dokle može da se dođe automobilom, a preporučuje se da odlazak bude odložen sve dok se organizam ne navikne na specifične uslove u Butanu.

Za strmi uspon, dug oko četiri kilometra, potrebno je od tri do pet sati hoda, u zavisnosti od fizičke spremnosti. Uprkos tome što je put izuzetno zahtevan, ovaj hram svake godine poseti veliki broj turista iz celog sveta.

Foto:gettyimages/ Paula Bronstein

Ceo kompleks ima devet različitih zgrada, a fotografisanje i snimanje unutrašnjosti je strogo zabranjeno, piše "Pun kufer"

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.