Izvor: B92

Kapetanovo jezero je jedno od omiljenih kampovališta planinara koji obilaze Lukavicu. Ovo ledničko jezero je savršenoj lokaciji za odmor je na visini od 1.678 u netaknutoj prirodi.

Makadam utaban vozilima i stopalima znatiželjnih posetioca vodi kroz cvetna prostranstva na kojima se kadkad mogu sresti pastiri sa svojom stokom. Sa šarenim livadama isprepletano je kamenje i tako zagrljeni vode pravo Kapetanovom jezeru.

Jezero se nalazi u kalupu koji su formirale planine, i deluje kao da neko čuva malo vode na dlanu. Prema legendi stvorile su ga vile.

One su se svake noći kupale na izvorima među stenama u planini dok jedne noći nisu zaboravile da zatvore čistu izvorsku vodu.

Te noći je navodno potopljen katun nikšićkog kapetana Mušovića, a vile od tada ne zaustavljaju izvorsku vodu već njome napajaju jezero.

U ovu priču je teško poverovati sve dok ne ugledate čarobno jezero. Modro plava boja koja prkosi okolnom zelenilu livada i sivilu stena.

Skrivena među planinskim vrhovima, svetlucava površina vode deluje kao da noću krišom služi kao podijum za igru planinskim božicama.

Oko jezera su raštrkane kolibice, a najupečatljivija je jedna koja je podignuta na steni. Oko jezera se mogu sresti i čobančice koje posetiocima prodaju sveže domaće proizvode.

Kapetanovo jezero vole i pecaroši, jer nema gužve, beskrajna je tišina, a i ulov je dobar.

U blizini ovog nalazi se bistro i čisto Manito jezero. Kapetanovo i Manito jezero su gorske oči Lukavice, a najbolje se vide sa njenog vrhagorske oči videti sa vrha Lukavice.

Ako se odlučite da posetite ovaj kraj Crne Gore u avgustu posetite crkvu Svetog Ilije koja je saborno mesto Župljana, Moračana, Pipera, Rovčana i Zagarčana.

Mnogi na ovaj sabor za Ilindan dolaze crkvi na tradicionalan način, konjima. A potom ih, ukrašene, upoređuju sa “konkurencijom“.

Obavezno je igranje kola, roštiljanje, okupljanje starih prijatelja jer se na taj način odaje poštovanje Svetom Iliji čiji gromovi nigde ne tutnje kao na Lukavici.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.