Izvor: punkufer.hr

Čarolija Bleda krije se 200 kilometara severozapadno od Zagreba i 50 km od Ljubljanje, u prirodi za koju su najviše zaslužni Julijski Alpi. Gradić u Gorenjskoj živi u svako doba godine, većinom od turizma.

Sadržaja ima najviše za one koji su zainteresovani za duge šetnje, trčanje, planinarenje, vožnju biciklom, istraživanje kulture i prirodnih lepota, fine hrane, a leti i kupanje.

Jedna od prvih atrakcija koju ćete zapaziti na Bledu jeste vožnja brodom do jedinog slovenačkog ostrva smeštenog nasred Bledskog jezera.

Do Crkve Marijina Uznesenja turisti mogu da unajme čamčić koia podseća na venecijanske gondole. Posetite crkvu i pozvonite zvonom i tako, prema legendi, ispunite želju.

Legenda govori o mladoj udovici Polikseni koja je, neutešna zbog gubitka muža, skupila sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Tokom prenošenja zvona na ostrvo, brod je zahvatilo nevreme i zvono je potonulo.

Nakon njene smrti, papa je na ostrvo poslao novo zvono koje se i danas koristi. Legenda kaže da se staro zvono još uvek čuje iz dubina jezera tokom mirnih i tihih noći.

Sva tri bledska vidikovca: Mala Osojnica, Velika Osojnica i Ojstrica idealno su mesto za fotografe, piše Punkufer.hr. Mala Osojnica nalazi se na 670 m, a staza do vrha je uzbudljiva i vijugava, s ponekim srednje opasnim delovima. Ipak, isplati se svaki korak jer pogled oduzima dah.

S još jednog mesta se pruža savršen pogled na jezero, a to je Bledski dvorac. Kapelica, kovačnica, štamparija u kojoj se nalazi replika Gutenbergove mašine, vinski podrum, posmatračka kula, dućan sa suvenirima, dućan s proizvodima od meda i muzej s podacima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.