Izvor: B92

U pokušaju da pobegne od brutalnog građanskog rata u svojoj zemlji, jedan očajni Sirijac ostao je zaglavljen na jednom malezijskom aerodromu. Hasan al-Kontar do sada je tamo proveo više od mesec dana, piše Foks njuz.

Al-Kontarove muke na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru počele su 7. marta, kada je nakon pokušaja ulaska u Kambodžu poslat nazad u Maleziju.

Od tada živi na aerodromu.

"Očajnički mi je potrebna pomoć. Ne mogu više da živim ovde, neizvesnost me izluđuje. Imam utisak kao da sam dotakao dno", rekao je Al-Kontar, čiji se život pretvorio u sudbinu Viktora Navorskog (Tom Henks) u filmu "Terminal" Stivena Spilberga iz 2004. godine, piše Bi-Bi-Si.

Al-Kontara je na put naterao gubitak radne dozvole i posla u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je živeo poslednjih 11 godina, nakon izbijanja ratnih sukoba u Siriji.

Prvobitno je poslat u jedan malezijski centar u januaru 2017. godine jer je "Malezija jedna od retkih zemalja u svetu koja pruža vize Sirijcima odmah po njihovom prispeću u zemlju".

Ovaj 36-godišnjak tada je dobio tromesečnu turističku vizu, i odlučio da otputuje za Ekvador, koji je oduvek želeo da poseti.

"Uštedeo sam dovoljno novca za avionsku kartu Turkiš ervejza. Ali iz nekog razloga mi nisu dozvolili let, i vratio sam se na početnu tačku", objasnio je.

Al-Kontar je zatim u Maleziji kažnjen zbog prekoračenja vize i od tada se nalazi na "crnoj listi" te zemlje.

U međuvremenu je pokušao da otputuje u Kambodžu, ali mu je po prispeću oduzet pasoš i poslat je nazad u Kuala Lumpur.

"Sirijci inače imaju šansu da dobiju vizu u Kambodži, ali može da im se odbije ulaz ukoliko ne ispune određene kriterijume", izjavili su zvaničnici kambodžanskog Ministarstva za imigraciju za Pnom Pen post.

"Svako po dolasku može da aplicira za vizu, ali moramo prvo da proverimo koja je svrha ostanka", kaže Sok Vesna iz ministarstva.

Al-Kontar kaže da nije dobio jasan odgovor zašto mu je odbijen boravak.

Sada je primoran da se tušira na aerodromu i živi od pakovanih obroka piletine i pirinča koje mu obezbeđuje kompanija Er Azija, piše Gardijan.

Svoju priču objavio je na Tviteru.

S obzirom na to da nema gde da ode, Al-Kontar se plaši da bi mogao da bude deportovan u Siriju, gde bi mogao da bude kažnjen zbog izbegavanja vojne službe.

"Ne znam šta bih više mogao da kažem ili uradim. Potrebno mi je rešenje, neko mesto na kojem bih mogao legalno da boravim i radim", rekao je.

"Sirija ne dolazi u obzir, čak i da ovde ostanem zauvek. Ne želim da učestvujem u ratu. Ne želim nikoga da ubijem. To nije moj rat", zaključio je.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.