Izvor: punkufer.hr

Smaragdno plavetnilo i napuštena prostranstva uobičajeni su za napuštena italijanska ostrva, no Zanone ima tajnu koju malobrojni poznaju.

Malo vulkansko ostrvo u arhipelagu Pontinskih ostrva u Tirenskom moru bio je dom markizu Ksati Stampi poznatom po raskalašnim zabavama na kojima se prepuštao nekonvencionalnim seksualnim užicima u svojoj kolonijalnoj vili.

Uz prirodne lepote ostrva, atrakcija za posetioce je mračna, dekadentna prošlost vezana za markiza i njegovu suprugu, bivšu glumicu Anu Falarino.

Stanovnici ostrva ne kriju da je markiz bio voajer koji je voleo da posmatra svoju suprugu kako se zabavlja s drugim mladićima.

Šezdesetih godina prošlog veka Zanone je bilo tajno odmaralište za “nestašne” posetioce, a tradicija se nastavila, pa su često dolazili na jahtama kako bi skriveni od pogleda tulumarili pod maskama.

Nakon burnih vikenda za sobom bi ostavili hrpe smeća i praznih boca, kao uspomenu na divlje večeri. Zabave su se završile sedamdestih kada je markiz pucao na ljubavnike i ubio se, navodno zato što se Ana u jednog od njih zaljubila.

Za sobom je ostavio 1.500 fotografija i baršunasti zeleni dnevnik u kom je detaljno zapisivao pojedinosti o ljubavnim i seksualnim avanturama svoje supruge.

Danas na Zanonu nema ničega osim svetionika i izbledele vile koja čezne za obnovom, piše punkufer.hr.

Znatiželjnici dolaze na privatnu plažu koja krije brojne tajne često ne znajući da se ispod vile nalazi ruševina srednjovekovnog samostana s freskama i malom kapelicom, kupajući se na istom mestu gde su markiz i Ana provodili svoje divlje dane i noći.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.