Izvor: B92

Nekadašnja najsevernija jugoslovenska republika Slovnija jedna je od lepših zemlja centralne Evrope, kojoj je poznati turistički izdavač Lounli planet, na svom sajtu, posvetio video-snimak pod nazivom "Kada posetiti Sloveniju".

Kratak film, koji obiluje prelepim kadrovima alpskih jezera, planinskih vrhova i rascvetalih livada, ističe da je jun idealan mesec za posetu Sloveniji.

To je vreme kada nema snega i kada priroda buja, pa je idealno za istraživanje male zemlje između Alpa i Jadrana, pre zvaničnog početka letnje turističke sezone.

Julijanski Alpi predstavljaju idealno mesto za jednu od omiljenih aktivnosti kako turista, tako i domaćeg stanovništva - planinarenje. Jun je pravo vreme za penjanje na najviši vrh Slovenije - Triglav.

Što je leto bliže, to je voda obližnjeg, kristalno čistog Bledskog jezera sve toplija, a zagrevaju je i termalni izvori. Gondole sa obale vode do ostrva Bled, na kome se nalazi barokna kapela i muzej.

Prave avanturiste najviše privlači Bovec, u dolini reke Soče, niz koju je spust kajakom jedna od omiljenih disciplina.

Područje Notranjske, na jugu zemlje, obiluje pećinama, od kojih su najpoznatije Škocjanske jame. Predjamski zamak, nedaleko od Postojne, jednistven je po tome što uzidan u stenu.

Istorijski gradići na Jadranu i mnogobrojne vinarije širom zemlje još su neke od atrakcijqa ove zemlje.

Veliki je broj ljudi koji će priznati da je Slovenija idealna destinacija za avanturu u prirodi, ističe Lounli planet.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.