Izvor: B92

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu i Resavska pećina u Despotovcu, od danas su zajedno u turističkoj ponudi.

Protokol o saradnji, danas su, u Narodnoj biblioteci "Resavska škola" u Despotovcu, potpisale direktorke Javnog preduzeća STC - Prirodnjački centar Sanja Đurđević i Javnog preduzeća za zaštitu prirode, razvoj turizma i ugostiteljstva "Resavska pećina" Milica Petrović.

Cilj protokola Prirodnjačkog centra, koga je lene posetilo oko 80.000 ljudi, Resavske pećine, koju je posetilo 50.000 turista, Turističe organizacije Despotovca i Turističko sportske organizacije Svilajnca, je "objedinjavanje zajedničke turističke ponude".

Radiće na zajedničkoj promociji i nastupima na raznim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, kao i međusobnoj pomoći i istraživanju, rečeno je na konferenciji za medije posle potpisivanja protokola.

Thinkstock

Ove dve opštine imaju šta ponuditi turistima, nisu samo "strašni gušteri" Prirodnjačkog centra i "Resavska pećina" jedina mesta koje posećuju truristi.

Svilajnac nudi posetu srdenjovekovnim manastirima na desnoj obali Velike Morave, kuću legendarnog junaka Sinđelića, "Krivi čaršiju" a Despotovac "Manasiju", vodopad Lisine, Muzej ugljarstva i mnogo drugih manje poznatih prirodnih lepota, sa retko očuvanom florom i faunom.

O ovim prirodnim lepotama Beljanice i Kučaja su danas gvorili predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Dragana Petraš i Danko Jović.

Razvoj turizma postiče razvoj privrede, poljoprivrede u opština u celini, ocenjeno je na konferenciji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.