Izvor: punkufer.hr

Najskuplja kuća u Evropi nalazi se na francuskoj rivijeri, u blizini Nice. Vila Leopolda izgrađena je 1902. za ljubavnicu belgijskog kralja Leopolda II, Blanče Zelia Džozefin Delakro. Nakon njegove smrti Blanče je izbačena, a u vilu se uselio kraljev bratanac, kralj Albert I.

Tokom godina menjala je vlasnike, a od 1987. vlasnici su postali bankar Edmond Safra i njegova supruga Lili. Nakon njegove smrti ona je za kuću dobila ponudu koju nije mogla da odbije: 370 miliona evra i još 19,5 miliona za nameštaj. Zainteresirani kupac bio je ruski oligarh Mihail Prokhorov. Svoju ponudu i depozit od 39 miliona evra pokušao je da povuče kada je počela kriza 2008. Međutim, sve se završilo tužbom u korist udovice. Imanje se prostire na gotovo 8 hektara površine, piše punkufer.hr. Vila ima 19 spavaćih soba, mnogobrojne sportske terene mini bioskop, nekoliko kuhinja i restoran, kao i nekoliko bazena. Tokom I svetskog rata korišćena je kao vojna bolnica, a nekoliko decenija kasnije i kao set za snimanje Hičkokovog filma "Uhvatite lopova".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.