Izvor: B92

Barselona i Venecija su neke od poslednjih destinacija koje su rešile da preduzmu određene mere kako bi smanjile broj turista. Osim Barselone i Venecije, predstavljamo vam osam destinacija u kojima turiste ne dočeka uvek topla dobrodošlica.

Ostrva Koh Khai, Tajland

Foto: Thinkstock

Najveći deo Tajlanda je jako prijateljski raspoložen prema turistima, međutim, ostrva Koh Khai Nok, Koh Khai Nui i Koh Khai Nai od 2016. godine strogo su zabranjena za turiste zbog očuvanja prirode, jer je 80 odsto grebena bilo dostupno.

Butan

Foto: Thinkstock

Butan je za turiste postao dostupan 1974, ali je još tada odlučeno da se turizam uredno reguliše kako bi se očuvao netaknut pejzaž i jedinstvena kultura zemlje. Želeli su da ova grana privrede ima što manji uticaj na njihova prirodna bogatstva. Čak je i broj turista ograničen, dok posetioci moraju da plaćaju 190 dolara za dan za vize i naknade kako bi imali privilegiju da vide Butan.

Amsterdam, Holandija

Foto: Thinkstock

Broj turista je toliki da više niko ne želi da živi u istorijskim centrima, navodi gradski direktor marketinga Drans van der Avert.

“Gradovi umiru zbog turizma. Mnogo manjih istorijskih gradova u Evropi je uništeno od strane posetilaca. Nećemo više uložiti nijedan evro u marketing Amsterdama. Ne želimo više ljudi. Želimo ljude koji su zainteresovani za upoznavanje grada, a ne one koji su tu zbog zabave”, dodaje Avert.

Onsen, Japan

Foto: Thinkstock

Onsen, odnosno, prirodna vrela, jedna su od glavnih destinacija turista u Japanu. U pitanju su mesta u blizini vulkana sa prirodnim izvorima tople vode. Međutim, u ovakvim odmaralištima je zabranjen pristup gostima sa tetovažama. Tetovaže su još tabu u Japanu.

Santorini, Grčka

Foto: Thinkstock

U 2016. najveća luka u Grčkoj saopštila je da bi broj posetilaca trebalo da se ograniči. Gotovo 10.000 ljudi svakodnevno je dolazilo na izlet na ovo popularno ostrvo, nakon 2016. ovaj broj je ograničen na 8.000.

Ćinkve Tere, Italija

Foto: Thinkstock

Reč je o delu obale italijanske rivijere u provinciji La Specija koji se sastoji od pet priobalnih rustičnih sela. Kako je poslednjih nekoliko godina ovo mesto postalo jedna od najposećenijih italijanskih destinacija, lokalne vlasti rešile su da broj turista ograniče. Turisti putem interneta mogu da nabave posebnu karticu koja omogućava pristup.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.