Izvor: B92

Inspirisana krizom povećanja plastičnog otpada, grupa "Plastični kit" (Plastic Whale) iz Holandije pokrenula je ture koje nude pomoć u čišćenju kanala u Amsterdamu i Roterdamu.

Grupu je osnovao Marijus Smit 2011. godine. Na ideju je došao na putovanju Azijom u svojim tridesetim godinama.

"Bio sam šokiran količinom plastičnog otpada. Osetio sam potrebu da nešto uradim po tom pitanju", kaže 45-godišnji preduzetnik.

"Kad sam se vratio u Amsterdam i primetio svu plastiku u kanalima, shvatio sam da nam je ovaj problem bliži nego što to inače mislimo", dodaje.

Prema procenama amsterdamske kompanije Voternet, svake godine se iz gradskih kanala ukloni oko tri i po tone smeća, piše Gardijan.

"Od toga skoro 80 odsto đubreta pluta po površini. Verovao sam da postoje milioni ljudi koji, baš poput mene, žele da doprinesu uklanjanju smeća. I tako sam osnovao firmu", objašnjava Smit.

Uprkos tome što se čišćenje kanala, koje se još i plaća, ne čini kao zabavna ideja, i što razgledanje atrakcija nije cilj, Smit kaže da su ture izuzetno popularne. Delom zato što su jedine takve na svetu, a delom možda i zato što se s vremena na vreme pronađu neke zanimljive stvari.

Turisti su tako do sada našli veliki broj novčanika, pasoša i ključeva za kola koje su njihovi pijani vlasnici ispustili, ili kojih su se lopovi otarasili.

Jedna turistkinja se čak preplašila kada je od potopljene lutke pomislila da je mrtvo telo, a jednom je pronađeno i pismo u boci, adresirano na Nemačku.

"Ova tura ima vrlo pozitivno dejstvo i na decu - obožavaju je. Jednom kada izvade đubre, shvate da ono tu ne pripada. A kada im kažemo da smo od otpada napravili brodić, onda razumeju da plastika može da se vidi i kao sirov materijal, ne samo kao đubre. Zato danas petinu tura organizujemo u saradnji sa školama", kaže Smit.

Ako se jednog dana desi da đubre nestane, neće više biti ni tura.

"To me ne brine. Štaviše, želimo da ostanemo bez posla. Tu smo da rešimo problem", zaključuje Smit.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.