Izvor: J. P.

Kumiko i Tomojuki Hojo su bračni par koji drži bar u Jokohami u Japanu. To ne bi bilo ništa neobično da se njihov objekat ne zove Nemanja i da se u njemu ne služi srpska hrana.

Na ideju su došli 2013. godine, inspirisani srpskim violinistom Nemanjom Radulovićem, kojeg su upoznali pet godina ranije.

"Kada smo otvarali odlučili smo da ga nazovemo po našem prijatelju, sjajnom violinisti, Nemanji Raduloviću. Ja sam njegov veliki fan i već deset godina idem na njegove koncerte širom sveta. Nemanja nas poznaje veoma dobro. Još ranije mi je govorio o srpskom duhu i to me je veoma impresioniralo", priča Kumiko za B92.

Tada je počelo i njihovo interesovanje za Srbiju, koja je sada već njihova redovna destinacija. Osim što uči srpski jezik, Kumiko pohađa i kurs kulinarstva na kom uči da sprema srpska jela.

"Bila sam u Srbiji nekoliko puta, imam sjajna iskustva i zaista volim srpsku kulturu, običaje, hranu i ljude", nastavlja Kumiko.

Foto: Privatna arhiva

U njihovom baru gosti mogu da probaju rakiju, ali i srpska jela koja Kumiko sama sprema.

"Spremam neka srpska jela ne svaki dan, ali ponekad da. Recimo, ajvar, pljeskavicu, pogaču, riblju čorbu, sarme, punjene paprike i palačinke. Naši gosti Japanci zaista vole srpsku hranu, rakiju takođe.“

Foto: Privatna arhiva

Međutim, priznaje da, osim što malo toga znaju o Srbiji, Japanci imaju predrasude o našoj zemlji.

"Uglavnom ni ne znaju gde je Srbija na mapi. Često me pitaju: 'Može li se tamo bez posebnih viza' i 'Da li je Srbija bezbedna za Japance'. Neki misle da je Srbija još opasna. Ja iskreno smatram da je Beograd bezbedniji od Pariza i Londona i jako prijatan za putovanje", dodaje ova Japanka.

Foto: Privatna arhiva

U Srbiji ima dosta prijatelja i za njih ima samo reči hvale.

"To su zaista divni ljudi i veoma ljubazni prema meni. Znam da je teško ostvariti platu za normalan život u Sribji. Međutim, veoma su srdačni, umeju da uživaju u životu i imaju bogato srce. Veoma im se divim i želim da svoje mišljenje podelim sa ljudima koji ne poznaju Srbiju."

Foto: Privatna arhiva

"Želim da prenesem Japancima svoja iskustva i volela bih da ih zainteresujem više. Zbog toga nekada pripremamo srpska jela i svakako nudimo rakiju našim gostima.“

Foto: Privatna arhiva

Osim domaćih gostiju, u baru se nađe i poneki Srbin.

"Neki žive u Japanu, dok drugi dolaze poslom, rade u orkestru, za velike kompanije ili dolaze kruzerom. Zadovoljstvo nam je da ih ugostimo. Poslednji put bio nam je jedan srpski student, probao je riblju čorbu i rusku salatu i rekao da ima gotovo isti ukus kao prava srpska. To me je baš obradovalo“, zaključuje u razgovoru za B92.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.