Izvor: B92

Za razliku od leta, zimi nema insekata, ali postoje druge poteškoće koje bi trebalo izbeći kako bi vaš izlet u prirodu bio što prijatniji. Ovo su preporuke za sigurnije planinarenje tokom hladnih dana.

1. Proverite vreme i uslove na putu

Postoji mnogo sajtova na kojima možete da saznate kakvo vas vreme očekuje na planinama i kakvi su uslovi na putu. Potrebno je da se detaljno informišete i o tome koji su planinski prelazi, ali i putanje sigurni za planinarenje (misli se na obeležena područja). U ovo doba godine na planinama je manje ljudi. Mnoge opasnosti vrebaju, kao što su opasnost od klizanja i lavina, pa treba voditi računa o njima i biti oprezan pri izboru putanje.

2. Mudro birajte lokacije planinarenja

Izaberite turu primerenu vašim psihofizičkim sposobnostima. Na planinarenje krenite u ranim jutarnjim satima i krećite se pažljivo. Ne idite u planinu sami i ne odvajajte se od grupe. Konsultujte druge planinare o već postojećim stazama i uslovima.

3. Obavestite druge gde ste otišli

Uvek obavestite nekoga iz vaše blizine gde nameravate da planinarite i kada bi trebalo da se vratite (obavestite ih takođe i kada dođete kući). Odštampajte kartu i obeležite putanju kretanja, a jednu ostavite osobi koju ste prethodno obavestili o "izletu". Ukoliko se odlučite na promenu rute, na vreme informišite tu osobu. Planinarenje sa kolegom je mnogo pametniji izbor u ovo doba godine.

4. Pametno se spakujte

Postoji 10 osnovnih stvari koje bi trebalo da nosite na planinarenje tokom cele godine, one su, međutim, još bitnije kada vreme postaje hladnije i nepredvidljivije. To podrazumeva topografsku kartu i kompas (i znanje kako se koriste), dodatnu hranu, odeću, pribor za potpalu vatre, šibice, zaštitu od sunca, džepni nož, prvu pomoć, baterijsku lampu.

Thinkstock / Ilustracija

Osim navedenih 10 osnovnih stvari, postoji još nekoliko koje bi trebalo imati uz sebe:

Toplija odeća: Spakujte nekoliko komada odeće od vune i prolipropilena (biorazgradivog materijala) i na taj način zaštitite telo od znoja i vlage.

Džepna lampa: Ovaj "alat" je od izuzetne važnosti zimi, kada su dani kraći.

Mnogo dodatne hrane: Kada je hladno, troši se više kalorija, zato je potrebno da ponesete dodatnu hranu, kako biste održavali energiju.

Mnogo dodatne vode: Verovatno nećete biti žedni kao leti, ali veoma je bitno da često pijete vodu i održavate hidrataciju.

Vreća za spavanje: Obavezno ponesite vreću za spavanje ili napravite sklonište ukoliko planirate da prespavate.

Prenosna lopata: Lopata je jedan od najvažnijih zimskih "alata za preživljavanje", kako biste u slučaju veoma hladnih noći mogli da iskopate jamu u snegu i da se u nju zavučete. Osim toga, nemoguće je nekoga spasiti iz lavine bez lopate.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.