Izvor: B92

Kairo je najopasnija svetska metropola za žene, dok je London najbezbedniji sudeći prema najnovijem istraživanju fondacije Tomson Rojters koje ima za cilj da utvrdi bezbednost žena u gradovima preko 10 miliona stanovnika.

Istraživanje je obuhvatilo 19 metropola i postavlja pitanje sigurnosti žena u njima.

Glavni grad Egipta Kairo prošao je najgore u ovom ispitivanju, a za žene je podjednako opasan i Karači u Pakistanu, Kinsasa u Demokratskoj republici Kongo, ali i Nju Delhi u Indiji.

“Sve u Kairu je teško za žene. U svim aspektima se muče. Čak i u običnoj šetnji su subjekat seksualnog uznemiranvanja, bilo verbalnog, bilo fizičkog“, kaže Omaima Abu-Bakr, egipatski novinar i aktivista za ženska prava.

Nju Delhi i Sao Paolo su najopasniji kada su u pitanju silovanja žena, a Vlade dveju zemalja trenutno rade na agresivnim kampanjama za zaštitu žena.

“Čak i posle grupnog silovanja koje je šokiralo svet u Nju Delhiju, u ovom gradu se beleži porast seksualnog nasilja. Iako postoje mere za odbranu žena, to nije dovoljno“, kaže advokat Riši Kant, iz humanitarne organizacije koja podržava žrtve silovanja – “Silovatelji znaju da ih niko neće uhvatiti. Zato moramo da vršimo pritisak na policiju i sudove da na adekvatan način kažnjavaju seksualne prestupnike“

Istraživanje je pokazalo da je London najsigurniji grad za žene, a prate ga Tokio i Pariz.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.