Izvor: Tanjug

U Srbiji je u periodu januar-avgust boravilo ukupno 2,1 milion turista, što je 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije (TOS).

Od tog broja je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bilo 1,1 milion domaćih turista, ili 52 odsto od ukupnog broja, što je za sedam odsto više nego lani, dok je stranih gostiju bilo milion, odnosno za 19 odsto više nego u 2016.

Kada je reč o gradovima, najviše turista je bilo u Beogradu i Novom Sadu, a van gradova najposećenija su bila banjska, planinska i druga turistička mesta.

Domaći turisti su najviše boravili u Vrnjačkoj banji, a slede Zlatibor, Kopaonik, Sokobanja, dok su inostrani gosti najviše boravili u Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru, Kopaoniku i Vrnjačkoj banji.

U osam meseci je ostvareno ukupno 5,8 miliona noćenja, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine, od čega su domaći turisti ostvarili 3,7 miliona, za sedam odsto više, a inostrani 2,1 miliona, što je povećanje od 17 odsto.

Od stranih gostiju, najveći broj noćenja su u posmatranom periodu ostvarili turisti iz Bosne i Hercegovine - 163.039 noćenja, što je pet odsto više u poređenju sa istim lanjskim periodom, zatim turisti iz Crne Gore,Turske, Rusije, Nemačke..

Samo u avgustu, u Srbiji je broj dolazaka turista povećan za 13,4 odsto, a broj noćenja za 11,2 odsto u odnosu na avgust 2016.

Broj noćenja domaćih turista veći je za 7,9 odsto, a broj noćenja stranih turista za 17,2 odsto.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.