Izvor: B92

Avion koji ima najduži let na svetu od Dohe do Oklanda na Novom Zelandu ovih dana morao je da pravi pauze kako bi natočio gorivo.

Let Katar ervejza 921, koji prelazi 14.524 kilometara od Novog Zelanda do Dohe, traje 18 sati. Međutim, poslednjih par dana on traje i do 21 sat. Točenje goriva u Australiji postalo je sastavni deo puta.

Tokom prošle nedelje, boing 777 koji leti svaki dan ka Dohi, sletao je uglavnom u Adelaid, a nekad i u Melburn kako bi natočio gorivo, što je dodavalo putu još tri sata, a sve zbog oštećenog naftovoda u Medison pointu, zbog čega su količine goriva koje dobijaju avionu u Oklandu ograničene, pa uspeva da se obezbedi samo trećina potrebnog goriva.

Drugi najduži let na svetu takođe počinje u Oklandu, a završava se u Dubaiju. Ipak, i ovaj avion koji leti svakodnevno morao je ovih dana da pravi pauze u Melburnu ili Brizbejnu. Mnogo putnika je izgubilo letove koji su bili vezani, a avio-kompanija im je obezbedila hotelski smeštaj i alternativni let.

Kompanija koja se najviše susreće sa krizom zbog goriva je Er Nju Zeland, koja jedva obezbeđuje dovoljne količine goriva za let do Londona i Los Anđelesa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.