Izvor: punkufer.hr

Neka od njih obavijena su velom tajne, a do nekih je nemoguće doći. Zajedničko im je jedno – nemoguće ih je posetiti i razgledati.

Grob cara Đin Ši Huang

Sigurno ste čuli za popularne ratnike od terakote, koji čuvaju carevu grobnicu u Kini. Dosad je ukupno izvučeno 2.000 kipova ratnika, od kojih su svi različiti, a veruje se kako ih se još osam hiljada nalazi pod zemljom. Ipak, istraživanja i iskopavanja još traju, a iako ratnike možete videti, moguće je da grob nećete nikad jer Kinezi poštuju drevne rituale sahranjivanja. Svaka čast

Pećina Lasko u Francuskoj

Ovaj kompleks pećina na jugozapadu Francuske oslikan je crtežima iz doba paleolita. Drugim rečima, crteži su stari i 17 hiljada godina. Pećine se nalaze na UNESCO-ovom spisku Svetske baštine, a kako bi se očuvale, zadnjih nekoliko godina zatvorene su za javnost.

Vulkansko ostrvo Herd

Ovo vulkansko ostrvo pripada Australiji, ali smešteno je prilično daleko od njenih obala, čime je postalo jedno od najudaljenijih mesta na kugli zemaljskoj. Prava je oaza za životinje, jer su na njemu svoje mesto pronašli pingvini, foke… Zanimljiv je još i po tome što je pre desetak godina otkriveno da na njemu postoji i aktivni vulkan. Istina, bilo bi ga zanimljivo videti, ali problem je što biste do njega morali da plovite najmanje dve nedelje od nekog drugog kopna.

Ostrvo zmija u Brazilu

Nedaleko od Sao Paola smešteno je ovo poznato ostrvo, koje gotovo u potpunosti zauzimaju brojne vrste zmija otrovnica. Naime, ima ih negde oko 4 hiljade, ali lokalci se kunu da ih je i više, pa tako tvrde da na svakih pet kvadrata ostrva dolazi po jedna zmija. Ovde pristup imaju jedino naučnici za svoja istraživanja i to tek svakih nekoliko godina.

Vatikanski tajni arhivi

Skriveni duboko unutar vatikanskih zidina, teško je verovati kako će ovi dokumenti ikad postati dostupni običnim smrtnicima. Mikelanđelova pisma, moba Henrika VIII za poništenjem braka i brojni drugi dokumenti ovde su našli svoje mesto.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.