Izvor: B92

Manifestacija "Dani Pekinga u Beogradu", tokom koje će glavni grad Kine predstaviti svoju istoriju, tradiciju i kulturu Beograđanima, otvorena je danas na Kalemegdanu izložbom fotografija "Šarmantni Peking".

Dvodnevnu manifestaciju, tokom koje će se Peking predstaviti i tradicionalnim kineskim proizvodima i veštinama na štandovima kod Paviljona "Cvijeta Zuzorić", otvorili su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, v.d. gradonačelnika Pekinga Čen Đining i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Kako je saopštio Beoinfo, gradonačelnik Beograda Siniša Mali ocenio je na otvaranju da je "Beograd kulturni centar ovog dela Evrope, te nam je zbog toga i važno što se najveći kineski kulturni centar upravo i gradi u Beogradu".

Vršilac dužnosti gradonačelnika Pekinga Čen Đining kazao je da prijateljstvo dva grada ima dugu tradiciju i da se obogaćuje.

"Beograd je prvi evropski grad s kojim su prijateljski odnosi uspostavljeni još 1980. godine i od tada je saradnja nastavljana u privredi, obrazovanju i sportu. Sve čvršće prijateljstvo razvija se i između građana", kazao je Čen đining navodeći da Peking ima tradiciju dugu 3.000 godina.

Ambasador Li Mančang je naveo da Peking nije samo danas u Beogradu već da je glavni grad Srbije Pekingu "u srcu".

On očekuje da će broj poseta turista rasti jer, kako je rekao, dva grada umnogome mogu da se dopunjuju skoro u svim oblastima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.