Izvor: B92

Severna Koreja otvorila je vrata ruskim turistima izdajući licencu za prvu putničku agenciju u Moskvi koja obećava "puno uranjanje" u nacionalnu kulturu i provod "sigurniji od večernje šetnje Londonom".

Nkorean.ru, ruska kompanija licencirana od severnokorejske vlade, nudi organizovane ture za grupe do 10 ljudi ili pojedince koji žele da upoznaju život te zemlje.

Putnici u Severnu Koreju moraju pre odlaska da prođu "proveru" i uvek biti u pratnji vodiča koji će nadgledati "odgovarajuće ponašanje turista i garantovati njihovu bezbednost". Fotografisanje strateških i vojnih objekata zabranjeno je, a dugotrajni razgovori sa lokalnim stanovništvom "se ne preporučuju", prenosi agencija Hina.

Severna Koreja od početka prošle godine sprovela je nuklearna ispitivanja i desetine raketnih testova, čime je znatno povećana napetost na Korejskom poluostrvu, uprkos rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Suočena sa ekonomskim problemima, koji su otežani višestrukim sankcijama, vlada Pjongjanga želi da razvije turizam kako bi zaradila novac, prenosi agencija Rojters.

Najskuplja 15-dnevna turneja "potpunog uranjanja u kulturu Severne Koreje" košta oko 1.700 evra i uključuje posete farmi, fabrici mineralne vode, budističkom hramu, šetnje planinama...

U ponudi su i posete brojnim muzejima osnivaču Kim Il Sungu.

Ostale manje zahtevne ture uključuju opuštanje na plaži, avionski šou, čak i festival piva.

Nije poznato koliko će ova putovanja biti popularna među Rusima koji više vole da posećuju Evropu i Tajland, piše Rojters.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.