Izvor: B92

Zanatlija Tomislav Jovanović iz jagodinskog sela Glavinci, nekada odličan vozač autobusa, sada je čuven po drvenim suvenirima.

Njegove kućice moravskog i levačkog stila, smeštene u dvorišta sa sve bunarima i starom tarabom, naručuju ljudi širom sveta.

Rad u radionici mu je odušak duši, priča Tomislav. Iz poštovanja prema prirodi drvo nikad ne seče. Materijal nabavlja od slomljenog ili satrulelog drveća. Radionica, u kojoj boravi veći deo dana, kao i alat je njegovih ruku delo.

"To što radim ja, to nema mašina da se kupi. Ima mašine ali onda to nije suvenir pravi.To je onda mašinski rad I mnogo stučnjaci koji su dolazili kod mene zovu kič. Međutim, rađeno ručno, ovako kako ga ja radim, da ostane I kora, da ostane I neki čvor, neki trn, e to je pravi suvenir. Što grublje ga uradiš to je pravi, lepši suvenir“, priča Jovanović.

Suvenirima koje pravi, kaže Tomislav, čuva istoriju ne samo moravskog i levačkog kraja već čitave Srbije.

Svakog dana njegove vešte ruke sprave po koju staru seosku kućicu, zemljoradnička kola ili prikolicu. Ipak, za izradu crkve mu je potrebna posebna inspiracija.

"To mi na neki način dođe, kako ja to zovem, neko Bogojavljenje. Ustanem ujutru I onda mi nešto kaže u glavu radiš danas crkvu ili radiš dvorište I ja tako I radim. Međutim, crkvu I dvorište ne mogu celog dana da radim“, dodaje ovaj zanatlija.

"Radim dva sata, tri pa odmorim jer mi se optereti mozak. Da bih uradio jednu crkvu, jednu zvobaru, meni treba preko sto drvenih eksera da bih to uklopio jer moji suveniri nemaju metal. Svi su od drveta I ekološki čisti.“

Svojim radovima Tomislav Jovanović iz sela Glavinci kod Jagodine, drvetu produžava život. Daje mu drugi oblik i tako se zahvaljuje na kiseoniku koji nam pruža, priča ovaj samouki šezdesetpetogodišnjak, čiji su suveniri višestruko nagrađivani zbog svoje jedinstvenosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.