Izvor: B92

Najmasovniji i najbučniji festivali su završeni, a krajem avgusta počinje serija manifestacija za gurmane, boeme i šaljivdžije.

Među 4.000 događaja, koji se godišnje održavaju u našoj zemlji, kraj leta i početak jeseni rezervisani su za sladokusce. Pored ivanjičke "Nušićijade", za predstojeći vikend je zakazano nekoliko zanimljivih manifestacija koje ne treba propustiti.

Već u petak počinje Međunarodni sajam šljiva u Osečini, a do nedelje će ovde moći da se kupi gotov pekmez ili uživa u muzici. U subotu će ljubitelji "jake hrane" uživati ukoliko odu na izlet u Šid, jer se tamo održava gastronomska priredba "Sremski ručak čobanski".

Zrenjanin nema pivaru, ali ima "Dane piva" koji se u ponedeljak 28. avgusta održavaju 32. put i čini ih nekoliko manifestacija koje se održavaju u isto vreme. Protekli beogradski "Bir fest" je pokazao da su pileći piknik-burgeri, ćevapi i kobasice traženiji od vola na ražnju i jagnjećeg i prasećeg pečenja, a u Zrenjaninu će uz pivo moći da se probaju i banatski specijaliteti.

Istog dana počinje i leskovačka "Roštiljijada" koja, takođe, traje do 3. septembra. Takmičenje ćevabdžija, profesionalaca i učenika privlači mnoge, a oni koji su operisali žuč ili im je zabranjena slana hrana mogu da se dive pljeskavici za Ginisa i biraju salate i pileće ćevapčiće. Manifestaciju prati i bogat muzički program, pa ne čudi što privuče veliki broj ljudi iz Srbije i okolnih zemalja.

I većina turističkih mesta krajem ovog meseca organizuje zanimljive manifestacije, a svi koji imaju problema sa visokim pritiskom već u nedelju, 27. avgusta, u Sijarinskoj banji mogu da prisustvuju gastronomskoj priredbi "Zlatni kotlić gejzira", koji organizuju ribolovci.

Na Kopaoniku se 1. septembra održava "Dan vrganja", a 2. septembra u Pirotu Festival sira i kačkavalja.

Poslednjeg dana avgusta u Beogradu počinje "Fiš fest" kada će ljubitelji ribe moći da se slade ribljom čorbom i da 2. septembra gledaju veličanstveni Karneval brodova.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.