Budimpešta: Dunav, gulaš i violina

Šetnja metropolom tokom vrelih i sunčanih dana ne zvuči baš primamljivo osim ukoliko ne koračate glavnim gradom Mađarske. Na ulicama Budimpešte mogu se videti građevine projektovane u različitim arhitektonskim i umetničkim stilovima.

J. Vukašinović Izvor: novosti.rs
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Udaljenost od Beograda

Od prestonice Srbije Budimpešta je udaljena četiri sata vožnje kolima ili minibusom. Ali na graničnom prelazu Horgoš često su gužve, pa se naoružajte strpljenjem ili izaberite alternativne prelaze - Horgoš 2, Bačke vinograde ili Kelebiju. Povratna karta vozom košta 26 evra, a minibusom 50.

Pored antičkih, tu su i zdanja građena u gotskom, renesansnom, vizantijskom, baroknom, klasičnom i neoklasičnom stilu, a Budimpešta je prepoznatljiva i po arhitekturi secesije.

Zgrade u Budimpešti relativno su niske, pa ih ima samo stotinak sa više od 10 spratova. Obala Dunava, Budimski dvorac sa okolinom, Avenija Andraši i Milenijumski muzej metroa nalaze se na listi Uneskove svetske baštine, pa je i to razlog strogih pravila koje grad propisuje kada je reč o izgradnji novih zgrada u centru zgrada.

Grad se sastoji od 23 okruga koja su međusobno fantastično povezana gradskim saobraćajem. Vožnja taksijem koštaće vas koliko i po Beogradu, ali je najlepše obići grad turističkim autobusom. Posle malo cenkanja, karta može da košta i 15 evra, a traje 24 sata. U nju je uračunata i vožnja brodićem po Dunavu.

Turistički autobus nudi i vodiča koji vam na nekoliko stranih jezika predstavlja glavni grad Mađarske i sve njegove osobenosti. Na trasi ćete naići na Citadelu, Ribarsko selo, Trg heroja, na kojem se nalazi i Ambasada Srbije, velelepno zdanje Mađarskog parlamenta i još mnogo toga, jer cela tura traje oko tri sata.

Noćni život je veoma zanimljiv, pogotovo u Jevrejskom kvartu, gde sve vrvi od mladih turista koji stižu sa svih strana sveta. Samim tim, i ponuda u lokalima je šarolika, od tradicionalne mađarske kuhinje, preko italijanske, azijske, pa do tajlandske, indijske...

Mesta koja morate obići su restoran "Ser Lanselot", u čijem ambijentu ćete se vratiti u srednji vek, i "Haj note skaj bar", koji se nalazi na samom vrhu hotela "Arija", odakle puca pogled na grad i obližnju Baziliku. Na spisku je i restoran "Vintidž" - ušuškan lokal sa ukusnom hranom.

Vaci ulica je jedna od najlepših zona za šetanje, nudi raznovrsne restorane, pabove, a interesantna je i za šoping. Ipak, prodavnice najpoznatijih svetskih brendova nalaze se na Bulevaru Šesti oktobar.

Budimpešta na svakom koraku ima hotele, hostele i stanove za izdavanje, a cene smeštaja su od 15 evra po osobi za noć pa naviše, zavisno od toga šta želite.

Usluga

Thinkstock
Thinkstock

Mađarska je preplavljena turistima, a na sve cene dodajete od 12 do 16 odsto, zavisno od lokala. U račun koji dobijete uračunat je i bakšiš, pa deluje da je upravo zbog toga osoblje pomalo nezainteresovano da vas usluži.

Mađari, bar oni koji rade u boljim lokalima, govore strane jezike, ali im ljubaznost nije na najvišem nivou. Obrok uglavnom košta oko 15 evra, mada, ako zađete u manje prometne ulice, možete da ga platiti i manje. U pojedinim lokalima porcije su baš velike, pa i tu možete uštedeti.

Izvor: Novosti.rs

Prati B92 na Viberu

Vesti

Počeo Vinski maraton na Paliću

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas manifestaciju "Prvi vinski maraton" na Paliću i istakao da ovaj festival ima potencijal da bude medju najposećenijim u Srbiji.

Vesti subota 23.09. 10:57 Komentara: 0

Mesto gde beloglavi supovi šaraju nebom... / VIDEO

Postoji li išta lepše za nekog ko bi što bolje da upozna Srbiju?! Ali kao i što to biva u Srbiji, ne ide to baš tako lako... Od Zlatibora do Nove Varoši bilo je sve u najboljem redu. Put lep, priroda još lepša. Opuštenu atmosferu su kvarili oni kojima je more reklo da ih neće sačekati, pa su bez ikakve potrebe dovodili sebe i druge u opasnost. Ali to je valjda normalno u Srbiji.

Vesti petak 22.09. 08:36 Komentara: 5

Gde na plažu u oktobru?

Sudeći prema vremenu poslednjih dana, izgleda da je leto zaista gotovo. Postoje, međutim, one destinacije na kojima čak i u oktobru možete da se sunčate i kupate...

Vesti sreda 20.09. 20:20 Komentara: 33
strana 1 od 976 idi na stranu