Izvor: Guardian

Autor: {"id":425683,"id_news":1290978,"name":"","surname":"Guardian"}

Turisti su upozoreni da izbegavaju plivanje u vodama nadomak Kanarskih ostrva, jer u njima bujaju opasne toksične mikroalge.

Širenje toksičnih algi vodama je dalo zelenkasto-braon boju u ovom turističkom raju.

"Od kraja juna imamo epizode masovnog cvetanja mikroalgi, koje ponekad doseže i do same plaže", kaže Hose Huan Aleman, direktor Javnog zdravlja za Kanarska ostrva.

Ova alga, poznata i kao morska piljevina, jeste privremeni fenomen, ali izaziva toksine koji dovode do iritacija kože i dermatitisa, pa se turistima preporučuje da izbegavaju plivanje u vodama u kojima primete njenu karakterističnu boju.

"Generalno, još nema potrebe da se plaže zatvaraju", kaže Aleman i dodaje da su ostrva prošle godine ugostila 13 miliona turista.

Međutim, AFP otkriva da je tokom nekoliko proteklih nedelja zatvoreno više plaža, uključujći Teresitas u Santa Kruzu na ostrvu Tenerife.

Marta Sanson, profesorka botanike na La Laguna univerzitetu, kaže da je cvetanju algi doprineo opšti rast temperature vode, ali i "oblak prašine iz Sahare, bogat gvožđem, nutrijentom koji mikroorganizmi obožavaju".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.