Izvor: B92

Od meseca za odmor iz snova ovaj avgust se pretvara u noćnu moru za milione evropskih turista koji se suočavaju sa talasom ekstremno visokih temperatura, saobraćajnih gužvi i protesta protiv turista na nekim od najposećenijih turističkih destinacija, piše danas "Gardijan".

Talas vrućina odneo je živote u Italiji i Rumuniji, a na celom kontinentu živa dostiže najviše podeoke dok se ambulante i bolnice pune zbog tegoba uzrokovanih vrućinama.

Razbuktali požari na nekim destinacijama i nestašice vode i struje, takođe, mnogima su pokvarile godišnji odmor.

Od Kijeva do Rima, stanovništvo i turisti traže osveženje zbog visokih temperatura, a vlasti u državama južne Evrope upozoravaju poslodavce da skrate radno vreme.

"U Srbiji se savetuje rashlađivanje stavljanjem mokrih čaršava na prozore, dok je Slovenija, alpska zemlja zabeležila svoju prvu „tropsku noć", u kojoj temperatura nije padala ispod 20 stepeni Celzijusa ni na visini od 1.500 metara iznad površine mora", navodi Gardijan.

Dodatni problem za turiste su gužve i saobraćajni haos na aerodromima zbog pojačanih kontrola, prenosi Fena.

Najgore je u Barseloni gde su putnici satima čekali na prolazak i mnogi su propustili letove. Osim toga, lokalno stanovništvo u Veneciji protestuje protiv masovnog turizma, a na sličan korak su se odlučili i stanovnici nekih gradova u Španiji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.