Izvor: B92

Keš (29) i Džonatan (32) Hau sreli su se na Laosu 2013. godine. Oboje su neposredno pre toga napustili poslove na kojima su radili, Keš na Filipinima, Džonatan u Velikoj Britaniji, rešeni da putuju sve vreme.

Od tada par, koji se venčao u julu 2016. godine, pokrenuo je blog i onlajn biznis obišavši čak 70 zemalja zajedno.

"Ove četiri godine za nas predstavljaju miks putovanja i privremenog boravka u mnogim zemljama. Živeli smo zajedno u Hanoju u Vijetnamu osam meseci, zatim u Peruu sedam meseci, u Bogoti u Kolumbiji šest meseci i u Kostariki tri meseca“.

Svoja putovanja finansiraju prihodima od sajta i sponzorstvom hotela i brendova. Sada planiraju da na jedrilici provedu godinu dana. Svoje zajedničko putovanje započeli su u Vijetnamu.

"Nisam imao dugoročan plan, nisam znao šta će se dogoditi“, rekao je Džonatan.

Nakon toga usledio je put u Indiju, kako bi dobili sertifikat za ajurveda masažu i tantra jogu, taj proces trajao je tri meseca.

Pisanje bloga započeli su u leto 2014. godine dok su boravili u Indiji (Two Monkeys Travel). Na početku, nisu uspevali da mu se posvete, jer je njihova obuka za serifikat trajala 10 sati dnevno.

Iz Indije su otputovali za Južnu Ameriku, gde su počeli da koriste svoje nove veštine kako bi od njih zarađivali i imali od čega da žive.

"Obično nađemo vremena da se negde zaustavimo i uživamo neko vreme“, priča Džonatan.

"U Peruu sam imao posao masera, u Kostariki Keš je radila u hostelu."

"Gde god da se nađemo trudimo se da doznamo na koji posao je najbolje da se fokusiramo“, priča Keš.

"Pre nego što smo se posvetili blogu, mnogo vremena sam provela radeći masaže. Obično sam imala pet mušterija dnevno, tako da sam radila ceo dan, a noću bila slobodna“.

Nakon dve godine fokusirali su se na onlajn zaradu. Njihov posao sada podrazumeva reklamiranje.

Takođe zarađuju 500 dolara dnevno ili 5.000 nedeljno od posete nekoj destinaciji i promovisanja iste. Mnoge kompanije su im do sada nudile da putuju po svetu.

Prošlog decembra posetili su Antarktik. Putovanje je bilo sponzorisano od stane jedne kompanije.

"To putovanje je označilo važnu prekretnicu u našoj karijeri putovanja“, rekao je Džonatan.

Sledeća destinacija bila je Majami. Njihova najveća investicija bio je jedrenjak na kome Džonatan sada radi, dok Keš završava svoje dvomesečno putovanje po Africi.

"Plan nam je da krenemo od Kariba, obiđemo ostrvo po ostrvo pre nego se uputimo ka Panamskom kanalu i Pacifiku“.

Džonatan i Keš naglašavaju važnost balansiranja između rada i istraživanja. Keš takođe ističe da ljudi koji planiraju putovanje na duže staze moraju da razmišljaju o finansijama.

"Ako želite da se zadržite na putovanjima, zaista morate da investirate u svoje veštine i sposobnosti. Džon je stekao sertifikat engleskog pre nego je dao otkaz.“

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.