Izvor: B92

Crna Gora najjeftinija mediteranska destinacija - da ili ne?

Pitanje se nameće nakon tvrdnje turističkih poslenika Crnogorskog primorja da je južno Jadransko more ove sezone znatno pristupačnije od susednih i s druge strane - cene za ulaz na peščane obale od kojih se vrti u glavi.

U crnogorskom turističkom udruženju ističu da je ponuda, u paketu sa smeštajem, hranom i ostalim propratnim elementima, jeftinija i do 30 odsto nego u zemljama u okruženju, čak i u Grčkoj, koja je uprkos krizi zadržala prilično visoke cene letovanja.

Cene smeštaja u privatnim sobama i apartmanima, koje se kreću od 10 do 15 evra za noć, zavisno od mesta i komfora, kao i hotelski polupansioni od 36 do 50 evra to zaista i potvrđuju. Šta, međutim, domaćini ubrajaju u "propratne elemente", nije rečeno. Ako se tu mislilo i na plaže, posebno na one najpoznatije, onda ta ponuda nije nimalo jeftina. Naprotiv.

Tim peščanim plažama, izuzetne lepote, koje služe uglavnom za hotelske goste, ne može se prići ako se ne plati debela dnevna karta za najam paketa ležaljki i suncobrana.

Plaže u Miločeru i na Svetom Stefanu, svakako najprivlačnije na južnom Jadranu, proglašene su hotelskim. Zakupac adaptiranog hotela "Miločer" i grad-hotela "Sveti Stefan", grčka kompanija "Adrijatik propertis", ne dozvoljava pristup gostima koji nisu smešteni u hotelu.

Na Kraljevu plažu i desnu svetostefansku plažu, može se doći, ali gost treba da plati korišćenje dveju ležaljki i suncobrana - od 75 do 120 evra! Toliko, recimo, staje sedmodnevni aranžman u privatnom smeštaju.

Mnogi će reći, pa zar se takozvani obični gost mora kupati na tim plažama? Ne mora ako ne "stanuje" u okolini, u privatnim kućama koje su prirodno i oduvek bile upućene baš na pomenuta kupališta. Kojih i nije malo, a njihovi vlasnici uglavnom žive od izdavanja kreveta. S druge strane i na gotovo svim drugim plažama ulaz je slobodan, ali je uglavnom obavezan i paket ležaljki.

A njihov dnevni najam staje od 10 do 15 evra, pa i više. Veoma je malo delova peščanih žala na koja gost može da dođe s peškirom i svojim suncobranom.

Foto: Thinkstock

Letnja sezona na barskoj rivijeri ulazi u špic, turista je, prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Bar, više nego lane, ali vanpansionska potrošnja daleko je od očekivanja. Popunjenost u restoranima, kafićima, zauzetost plažnog mobilijara potvrđuju da je vanpansionska potrošnja na nižem nivou nego prošle godine.

Turisti kupuju uglavnom ono što moraju! Nekim ponudama zatečeni su i sami turisti. U barskom naselju Šušanj kompletan ručak košta nepuna četiri evra, na obali mora u Hladnoj uvali može se ručati za 4,99 evra, a na gradskoj plaži u Baru komplet ležaljki košta 10 evra.

Krevet u privatnom smeštaju može se naći za pet evra dnevno. Ulaz na sve plaže na barskoj rivijeri je slobodan, ali na većini je mesta za peškir veoma malo, a ležaljki mnogo.

Ovog leta na barskoj rivijeri, kao i prethodnih, prednjače turisti iz Srbije, Rusije, zatim iz Poljske, Češke, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ukrajine.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.