Izvor: B92

U proteklih nekoliko desetina godina nestalo je čak 40 odsto svih koraljnih grebena na svetu, a pojedinci su pronašli način kako da povećaju broj grebena. Jedan od njih je i poznati umetnik Džejson de Kaires Tejlor.

Ovaj britanski umetnik stvara nekonvencionalne skulpture, a njihova je lokacija nekoliko metara pod morem, na više mesta u svetu. Najnovije remek-delo smešteno je na Baliju pod nazivom Gnezdo.

Cilj Gnezda nije samo da privuče znatiželjne poglede turista na Baliju, ronilaca i drugih, već će u godinu dana 48 skulptura obuhvaćenih ovim projektom postati greben, stvoriće živi ekosistem i povećati bioraznolikost područja.

Skulpture Gnezda izrađene su od pH-neutralnog betona, potpuno neškodljivog za okolinu, a formirane su od kalupa stvarnih ljudi.

Džejson de Kaires Tejlor istakao je kako su figure Gnezda smeštene ukrug kako bi simbolizovale krug života, a ujedno čine i most između ljudi i morskog sveta.

Gnezdo je smešteno svega nekoliko metara od jedne od najlepših plaža u Indoneziji, barem po ocenama Trip Advisora, plaže, u sklopu ekološkog odmarališa BASK koje nastaje na ostrvu Gili Meno.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.