Izvor: B92

Hoteli u Španiji okreću se privatnim detektivima i sudovima kako bi suzbili sve veći broj tvrdnji koje iznose britanski građani o trovanju hranom prilikom posete tim hotelima. Takve tvrdnje već su koštale hotele u Španiji milione evra, prenosi AFP.

Broj žalbi zbog trovanja hranom porastao je na više od 10.000 tokom turističke sezone 2016/17. godine, sa oko 600 u 2015. godini, rekao je šef Saveza hotela u Španiji "CEHAT", Ramon Estalela.

Prema toj računici, navodi agencija, procenjuje se da je više od 90 odsto tvrdnji, obično iznetih preko kompanija koje obećavaju isplatu od nekoliko hiljada funti - lažno. Godinama unazad, najveći broj turista,gledano po nacionalnosti, bili su Britanci i oni su odgovorni za prakticno sve tvrdnje o lažnim trovanjima, rekao je Estalela.

Problem je nastao jer britanski zakon o potrošačima ne zahteva od onih koji podnose žalbu da imaju bilo kakve medicinske dokaze o bolesti, a žalbe mogu biti podnete do tri godine nakon boravka u hotelu, rekao je on.

"Da je zakon bio isti u Nemačkoj, Španiji ili Francuskoj, siguran sam da bi i njihovi građani učinili isto", rekao je Estalela.

Lažne tvrdnje o trovanju hranom iznete u sezoni 2016/17 ukupno su koštale hotele više od 100 miliona evra, naveo je Estalela.

Predstavnici hotela sastali su se sa britanskim zvaničnicima u ambasadi te države u maju, ubrzo nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo upozorenje da će oni koji iznose lažne tvrdnje biti krivično gonjeni.

Hoteli su pokrenuli svoju istragu pošto su dobili dosije od advokatske kuće koju je angažovao hotel "Klub Mak rizort" na severu Majorke. Dosije je sadržao dokaze koje su prikupili privatni detektivi.

Na njemu su prikazane fotografije i drugi dokumenti koji bi mogli da ospore tvrdnje o trovanju hranom koje je pokrenulo skoro 1.000 britanskih klijenata u tri hotela, rekla je Karolina Ruiz, advokatica koja vodi taj slučaj.

Na ručunu iz bara samo jednog čoveka koji je tvrdio da je njegov odmor uništen jer mu je bilo loše zbog hrane u hotelu, vidi se da je popio više od 100 džin tonika dok je bio na odmoru.

"Ako mu je bilo loše, to nije bilo od trovanja hranom iz hotela, bilo je iz drugih razloga", rekla je Ruiz ironično.

Ono što španski hoteli najviše žele jeste izmena u britanskom zakonu što bi otežalo građanima da iznose lažne tvrdnje o trovanju hranom.

"Ako bi se uvele izmene zakona, ovome bi došao kraj", rekao je Estalela.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.