Izvor: B92

“Najbeskorisniji” aerodrom na svetu konačno dobija prvog avio-prevoznika koji će na njega sletati.

Aerodrom St Helena sagrađen je od novca britanskih poreskih obveznika, a imao je za cilj da obezbedi doživotnu vezu sa britanska ostrvima u južnom Atlantiku. Uprkos upozorenjima o nepredvidivim vremenskim uslovima, pista je izgrađena tako da može da podrži sletanje boinga 737 i erbasa A320.

Plan je bio da se obezbedi redovna linija Britiš ervejza iz Johanesburga za 170 putnika. Ipak, malo pre svečanog otvaranja u maju 2016. godine na testovima je otkriveno da postoje veliki problemi sa vetrom.

Letovi su ubrzo otkazani, a aerodrom je samo za slučajeve hitnog sletanja aviona koji su se našli u blizini.

Međutim, vlada ostrva sada je objavila da će južnoafrički avio-prevoznik Erlink leteti od Johanesburga svake nedelje. Ipak, još nije utvrđen prvi datum.

Stručnjaci preporučuju da na letovima treba da se nađe od 76 do 99 putnika jer što je manja težina, to će avion kraće rolati po pisti i izbeći nagle promene vetra koje su na ovom ostrvu česte.

Direktor turizma Kristofer Pikard je izjavio da je obezbeđivanje avio-linija od krucijalne važnosti za razvoj turizma na ostrvu.

“Nemaju svi vremena da putuju dve nedelje brodom”, zaključuje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.