Izvor: B92

Devojka sa galebom na ruci simbol je Opatije, ali i celog Kvarnera. Dok šetaju uz Lungomare i dive se elegantnoj skulpturi, šetači ni ne slute da je na istom mestu nekad stajao simbol bola i tragedije.

Nakon što je grof Artur Keselštad poginuo u oluji koja je pogodila Opatiju njegova porodica podigla je skulpturu Madona del Mare kako bi se brinula o njegovoj duši i sačuvala uspomenu na nesrećnog grofa.

Talasi, kiša i vetar koji su šibali te polako ali sigurno nagrizali skulpturu, doveli su do odluke da se Bogorodica restaurira. S vremenom je prebačena u Hrvatski muzej turizma u Vili Angiolini, a pozlaćena stoji pokraj Crkve Sv. Jakova.

Madonino mesto 1956. godine zamenila je Devojka s galebom, koju je izradio akademski kipar Zvonko Car. Prvobitno je kip imao ribu u galebovom kljunu, ali je ona misteriozno nestala. Neki nagađaju da ju je odnela oluja, drugi tvrde da je ukradena, ali istina nikada nije izašla na videlo.

Kipar je godinama krio ko mu je poslužio kao inspiracija za opatijsku nimfu i pustio znatiželjne da nagađaju. Trebalo je da prođe 55 godina da bi gospođa Jelena Jendrašić iz Crikvenice otkrila da je upravo ona bila model.

Gospođa Jelena, koja je u to vreme bila devojka, pozirala je satima svom komšiji i kumu Zvonku. Gospođa je preminula pre dve godine, ali skulptura i dalje čuva uspomenu na nju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.