Izvor: B92

Uprkos poplavama i požarima, nije bilo otkazivanja aranžmana u Grčkoj, rekao je direktor Jute Aleksandar Seničić i dodao da ovakve situacije nisu osnov za povraćaj novca jer na njih ne može da se utiče. Ipak, kome se turisti mogu obratiti kada se nađu u nepredviđenim okolnostima?

Ne prođe sezona godišnjih odmora, a da se ne zabeleže brojni problemi putnika - teroristički napadi, ekstremni vremenski uslovi, ukraden auto, novac, dokumenta, pokvaren autobus. Iskustva su razna.

“Celu noć deca nisu spavala, sedeli smo na parkingu, sedeli smo na pumpi, pokušavali su neki da spavaju u autobusu, međutim toliko je bilo zagušljivo da su ti pokušaju trajali po petnaestak minuta, svi su izlazili napolje. Osećali smo se kao migranti”, kaže turista Marko Dimitrijević.

Šta uraditi, kome se obratiti? Činjenica je da građani koji se nađu u nepredviđenim situacijama pre svega moraju pokazati mnogo strpljenja, a što manje panike. A agencije su dužne da putnike prebace na sigurno mesto, dok se problem ne reši.

“Svakako su ovaj vikend obeležile elementarne nepogode koje su zadesile Grčku, Crnu Goru i Hrvatsku, ono što je najvažnije je da su svi naši turisti dobro i mi smo u kontaktu sa svima njima”, kaže Andrej Todorović iz turističke agencije Kontiki.

“Najčešće pitanje je bilo od turista koji borave u Grčkoj, naročito u Sitoniji, kako je došlo do poplava, kako će dalje, da li će se neko premsetiti u druge smeštajne objekte i ono što je najvažnije jeste das smo uspeli sa hotelijerima da nađemo alternative za one koji su bili ugroženi”, dodaje Todorović.

Što se automobila tiče, usled ovakvih elementarnih nepogoda, jedino vas može spasiti kasko osiguranje, koje u Srbiji i nije tako česta pojava. Ukoliko putujete u sopstvenoj režiji, pored uplate zdravstvenog osiguranja, možda ne bi bilo loše da razmislite o još jednom osiguranju.

“Preporuka je da uzmu osiguranje 'pomoć na putu'. Osiguranje ‘pomoć na putu’ praktično pokriva štete i sve neke nezgode koje se na samom putu mogu dogoditi sa vozilom. Najniža cena za osiguranje ‘pomoć na putu’ koji pokriva i teritoriju Evrope, je 2600 dinara, za godinu dana”, kaže agent osiguranja Dragoljub Milošević.

U slučaju svih ostalih nepredviđenih situacija, ekstremnih uslova, terorističkih napada, krađa i slično, kada agencije ne mogu rešiti problem, ili kada jednostavno sami organizujete svoje putovanje, potrebno je javiti se konzularnom predstavništvu Srbije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.